ZABRANJENO VOĆE... I OSTALA HRANA: Ovih 10 namirnica ne smete da jedete na prazan  želudac
Foto: Shutterstock

Ne preporučuje se

ZABRANJENO VOĆE... I OSTALA HRANA: Ovih 10 namirnica ne smete da jedete na prazan želudac

Život -

Kada smo gladni, umemo ponekad da posegnemo za hranom koja i nije najbolji izbor, jer određene namirnice nije dobro konzumirati na prazan želudac.

10 namirnica koje ne smete da jedete na prazan želudac:

1. Peciva od hrskavog i lisnatog testa

Namirnice koje sadrže kvasac iritiraju sluznicu želuca i mogu da izazovu nadutost.

Šećer povećava nivo insulina što pak značajno povećava pritisak na gušteraču, koja se tek "probudila". Navika konzumiranja slatkog na prazan želudac može da dovede do razvoja dijabetesa.

3. Jogurt i druge fermentisane mlečne proizvode

Kada pojedemo jogurt na prazan želudac, hlorovodonična kiselina, koja se stvara u želucu, ubija bakteriju mlečne kiseline. Tako da konzumiranjem jogurta i drugih fermentisanih namirnica za doručak svom telu nećete učiniti dobro.

Prirodna vlakna u kruškama mogu da naškode osetljivoj membrani praznog želuca.

5. Paradajz

Paradajz sadrži velike količine taninske kiseline koja povećava kiselost želuca. To može da rezultira čirom na želucu.

Sirovo povrće bogato je amino kiselinama. Međutim, ono može da izazove gorušicu, nadutost i abdominalnu bol, naročito kada se konzumira na prazan želudac.

7. Banane

Ako jedete banane na prazan želudac, količina magnezijuma u krvi će se znatno povećati, što može da bude štetno za srce.

Začinjena hrana može da ošteti i nadraži sluznicu želuca, i da poveća proizvodnju kiseline u želucu. To pak može da doprinese razvoju uobičajenih poremećaja u radu probavnog sistema.

9. Hladna gazirana pića

Ukoliko pijete ujutru hladna gazirana pića to može da ošteti sluznicu i smanji dotok krvi želuca. Posledica toga je da se hrana vari sporije.

Citrusi su krcati voćnim kiselinama i ako ih jedete na prazan želudac mogu da izazovu gorušicu i da povećaju rizik od gastritisa i čira na želucu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track