ZAČIN KOJI NAS LEĆI 3.000 GODINA: Nema za šta nije dobar! Skida kilograme, jača imunitet, osvežava..
Foto: Profimedia

Za sve

ZAČIN KOJI NAS LEĆI 3.000 GODINA: Nema za šta nije dobar! Skida kilograme, jača imunitet, osvežava..

Život -
Konfučije ga je redovno konzumirao zbog zdravlja, ali i zbog afrodizijačkog dejstva, a Kineskinje vekovima koriste đumbir u prvim mesecima trudnoće kako bi ublažile mučnine

Ovaj začin poreklom potiče iz Azije, ali se najviše gaji i koristi u Indiji. Danas ga možemo nabaviti u bilo kom delu sveta. Đumbir sadrži dosta lekovitih koncentrovanih minerala i vitamina, a najviše ih ima u korenu.Kinezi su ga od davnina koristili protiv bolova u stomaku, reume, zubobolje i mučnine.

Konfučije ga je redovno konzumirao zbog zdravlja, ali i zbog afrodizijačkog dejstva, a Kineskinje vekovima koriste đumbir u prvim mesecima trudnoće kako bi ublažile mučnine.Važno je istaći da nisu uočene nikakve nuspojave pri uzimanju đumbira u normalnim količinama. Specifična orijentalna aroma ovog začina svakom jelu će dati pikantnu notu i učiniti ga posebnim.

Evo nekoliko predloga kako da uvrstite đumbir u redovnu ishranu:

Čaj od ĐumbiraSvež koren đumbira (koji možete kupiti u bilo kom većem supermarketu) oljuštite oštrim nožićem i isecite 1-2 tanka listića koje stavite u šolju. Nalijte vrućom vodom i kad se malo prohladi popijte ga.

Kao začin Koristite onaj u prahu i začinite svako kuvano jelo (paprikaš, gulaš, punjene paprike...). Đumbir je ljutkast pa pazite da ne preterate. Takođe, u tom slučaju nema potrebe da dodajete biber.

Jača imunitetNarendajte dva sveža korena đumbira na sitne rende i pomešajte sa 1/2 kg meda. Konzumirajte 3-4 puta dnevno drvenom kašičicom. Ova moćna mešavina sačuvaće vas od raznih virusa i podići vam imunitet za samo nekoliko dana. Preporučuje se ljudima koji su preležali neku težu bolest ili završili hemoterapiju i zračenje.

Elikstir od đumbira i belog luka Sitno iseckajte koren đumbira i beli luk (ili narendajte) i stavite u teglu zajedno sa dva limuna koja ste prethodno oprali i isekli na kriške. Prelijte mešavinu limunovim sokom i medom. Pustite da odstoji nedelju dana na sobnoj temperaturi a zatim procedite kroz gazu. Konzumirajte nekoliko puta dnevno. Protiv reume Koren svežeg đumbira narendajte i pomešajte sa čašom svežeg soka od ananasa. Kuvajte na srednjoj vatri15 minuta a pred kraj dodajte jednu kašiku meda.Uzimajte po jednu kašiku ujutru i uveče.

Sok od đumbiraStavite u blender 1-2 cm svežeg korena đumbira, svež limun, nekoliko šargarepa i jednu očišćenu jabuku. Dodajte vode i popijte kao sok.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track