Zagađenje vazduha izaziva poremećaj hiperaktivnosti kod dece?
Foto: Shutterstock

Zdravlje porodice

Zagađenje vazduha izaziva poremećaj hiperaktivnosti kod dece?

Život -
Nova istraživanja otkrila su da različiti zagađivači vazduha, poput PAH-a, utiču na razvoj hiperkinetičkog ili hiperaktivnog poremećaja (ADHD) kod dece

Ovaj članak je preuzet sa sajta National Geographic.Policiklički aromatski ugljovodonici, skraćeno PAH, nastaju kao rezultat nepotpunog sagorevanja fosilnih goriva, drveća i različitog otpada.Frederika Perera sa Univerziteta u Kolumbiji istraživala je kako izloženost materijama iz okoline utiče na zdravlje deteta. U novom istraživanju, sa svojim timom je izučavala uticaj izloženosti zagaćivačima iz vazduha kod 233 trudnice, nepušačice. Perera i njen tim fokusirali su se na nepušačice, jer sagorevanjem duvana takođe nastaju PAH-ovi koje pušač unosi u pluća, a cilj je bio odrediti uticaj drugih izvora PAH-a koje je teže izbeći u svakodnevnom životu.

Tim je započeo uzimanjem uzoraka krvi svake trudnice. Razlog za to je što svi zagađivači vazduha koji dospeju u krvotok žene, takođe završavaju i u krvotoku deteta. Nakon 9 godina istraživači su ispitivali pokazatelje problema pažnje kod te dece.

Svakoj majci postavljena je serija pitanja u vezi njenog deteta kako bi se otkrili uobičajeni simptomi ADHD-a. Saobraćaj i kućno grejanje bili su glavni izvori zagađivača vazduha kod testiranih žena. Neke od ispitivanih žena imale su niske, a neke visoke nivoe PAH-a u krvi. One s visokim nivoima PAH-a imale su pet puta veće izglede da dobiju decu koja će pokazati određene simptome ADHD-a.

SA SAJTA NATIONAL GEOGRAPHIC PREPORUČUJEMO VAM JOŠ:Krišom nastale fotografije gradova Severne KorejeKako bi vanzemaljci videli prazničnu atmosferu na Zemlji (VIDEO)"Riba duh" snimljena na dnu Tihog okeana (VIDEO)Šta je pisalo u pismu koje je Ajnštajn poslao Mariji Kiri?JUNACI: Holgar Danski poput našeg Kraljevića Marka

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track