ZAŠTITITE SE OD UPALE PLUĆA: Evo zašto je važno kako dišemo
Foto: Shutterstock

Tema broja

ZAŠTITITE SE OD UPALE PLUĆA: Evo zašto je važno kako dišemo

Život -
Mada je poznato da je disanje ključno za život, ono deluje prosto, pa malo ko pomišlja da je način kako dišemo važan za zdravlje isto koliko i način ishrane

Kada čovek udiše, vazduh prolazi kroz čitav niz cevi u telu koje se zovu disajni putevi. Oni počinju nosem, gde se zaustavljaju čestice koje bi mogle da budu štetne za pluća. U nosu se vazduh prečišćava i zagreva, odakle se spušta kroz ždrelo i kroz grkljan i dušnik odlazi u dve manje cevi zvane bronhije, od kojih svaka ulazi u po jedno plućno krilo. Pluća su veliki, meki organ, koji se sastoji od dva krila. Svako plućno krilo je potpuno obavijeno tankim pokrivačem koji se zove pleura ili plućna maramica. Dok sve funkcioniše kako treba, ne razmišljamo ni o plućima ni o načinu kako dišemo. Ali kada počnu kašalj, povišena temperatura, otežano disanje, onda smo spremni da uradimo sve da ne dođe do upale pluća. Koji su njeni simptomi, kako se leči i da li se možemo zaštititi, pitali smo dr Mimicu Jovanović Nenadić, pulmologa-alergologa.

Vreme čestih prehladaSa prvim zimskim danima neminovno nam stižu i prehlade, praćene kijanjem, curenjem iz nosa, malaksalošću, bolovima u mišićima, povišenom temperaturom i glavoboljom. Inkubacija virusa, izazivača prehlade, traje dva dana, a tegobe potraju obično oko pet dana. Infekcija se prenosi kapljičnim putem i korišćenjem predmeta koje je dodirivala prehlađena ososba. Mirovanje i veći unos tečnosti osnovne su terapijske mere, a uz to treba izbegavati tipične greške u lečenju, kao što su prekomerna upotreba kapi za nos, obaranje blago povišene temperature i korišćenje antibiotika na svoju ruku. A šta kada se ovim simptomima priduži kašalj?– Kašalj predstavlja odbrambeni refleksni mehanizam kojim se odstranjuje sekret i strana tela iz disajnih puteva. Kašalj počinje stimulacijom receptora za kašalj, koja može biti zapaljenske prirode, mehaničke, hemijske i termalne (udisanje hladnog ili toplog vazduha). Kašalj je važan odbrambeni refleks gornjih disajnih puteva, a takođe i veoma čest simptom respiratornih oboljenja. Neretko postoji potreba da se kontroliše kašalj sam po sebi, bez obzira na to koji je uzrok do njega doveo. Kašalj je kratkotrajan i prolazan nakon virusnih infekcija gornjih disajnih puteva, dok je dugotrajan kašalj udružen s velikim brojem oboljenja i stanja, kao što su bronhijalna astma, rino-sinuzitis i gastroezofagealna refluksna bolest. Njihovim lečenjem može se značajno smanjiti pridruženi kašalj – objašnjava naša sagovornica.

Javite se lekaru na vremeUpala pluća ili pneumonija je najteža infekcija disajnog sistema i zaslužuje posebnu pažnju. Uzrokovana je različitim mikroorganizmima, a pojavljuje se u svim starosnim grupama kao i kod osoba s različitim hroničnim bolestima i oštećenjima odbrambenog sistema. Pneumonija je najčešća i najteža, neretko i smrtonosna bolest kod starijih ljudi.– Bronhitis je zapaljenje traheje i glavnih bronhija. Nije pravilo da svaki bronhitis pređe u upalu pluća, zato je važno na vreme se javiti lekaru, pa tada može biti uspešno izlečena. Da je došlo do upale pluća, posumnja se upravo onda kada se pojavi kašalj, obično sa iskašljavanjem, povišena telesna temperatura, a ponekada i bola ili osećaj nelagode u prsima. Simptomi se razvijaju tokom nekoliko dana, a ponekad mogu biti udruženi sa upalom plućne maramice. Tada se oseća jak i oštar bol pri dubokom udisanju i kašlju, na strani upaljene odnosno zahvaćene plućne maramice – ističe dr Mimica Jovanović Nenadić.

Kada se sumnja na upaluUkoliko se na osnovu anamnestičkih podataka, kliničkog i laboratorijskih nalaza, posumnja na upalu pluća, tada se radi i RTG (snimak pluća).– U zavisnosti od toga koliko su pluća zahvaćena upalom, tj. u kom periodu ste se javili lekaru, bolest se može čuti i pod slušalicama. Simptomi koji se javljaju tokom virusne i bakterijske upale pluća su isti, samo je izraženost pojedinih simptoma manja, a vreme njihove pojave kraće kod virusnih, mada je i to individualno, to jest u skladu sa imunim sistemom pacijenta, kao i eventualnih propratnih bolesti od kojih se leči . Od simptoma najvažnije je navesti visoku telesnu temperaturu, jezu, groznicu, opštu slabost i malaksalost, kašalj koji je u početku suv a kasnije produktivan, bol u grudima prilikom dubokog disanja ili kašlja, glavobolja, gubitak apetita. Svim navedenim simptomima prethodi infekcija gornjih dijasnih puteva – ističe naša sagovornica.Važno je znati...Pošto se upala pluća najčešće javlja nakon ozbiljnije prehlade, neophodno je da se pacijenti jave svom lekaru kada prehlada ne prolazi i pored utopljavanja, uzimanja tečnosti, mirovanja od nekoliko dana i vitaminske napitke, ili ukoliko primete da se uprkos pridržavanju svih navedenih saveta, njegove tegobe pojačavaju.Kako se pneumonija leči?Antibiotici su najvažniji lekovi za upalu pluća (u dozi i trajanju kako je lekar propisao). Većina pacijenata se uspešno leči kod kuće, ali je za teške bolesnike obavezno lečenje u bolnici. Pneumonija izazvana virusima obično se vremenom sama sanira tako što se imunološki sistem izbori sa infekcijom. U nekim situacijama virusna pneumonija se leči antivirusnom terapijom. Većina simptoma, kao što su bol u grudima i povišena temperatura prolaze za nekoliko dana. Kašalj obično traje duže i nekada su potrebne 2-3 nedelje da se u potpunosti povuče. Najduže traju osećaj umora i malaksalost. Tekst: Vesna Stanimirović

Dišite pravilno!» Sedite na stolicu ili lezite na pod» Opustite ruke i noge, a ako sedite, ispravite se» Koncentrišite se na to da dišete i stomakom i polako udahnite kroz nos» Izdišite za dve sekunde duže nego što ste udahnuli uvlačeći pritom stomak» Napravite pauzu od dve sekunde na kraju svakog udaha i izdaha i počnite ponovo» Pravilno dišite dva minutaOve vežbe praktikujte svakog dana tri nedelje da biste se navikli da dišete pravilno. Krajnji cilj je da naučite da dišete polako i duboko kroz nos iz dijafragme, a ne plitko iz grudi ili ramena.

Sačuvajte plućaMikroorganizmi su veoma rasprostranjeni pa ih je teško izbeći. Međutim, izbegavanje rizičnih navika koje slabe odbrambene mehanizme disajnih organa (kao što je pušenje) može biti od pomoći. Vakcinacija protiv gripa preporučuje se osobama starijim od 65 godina i hroničnim bolesnicima, kao i vakcinacija radi zaštite od nekih tipova pneumonije (pneumokokna vakcina), naročito kod osoba pod visokim rizikom (neke hronične bolesti i starije životno doba).– Tokom hladnih dana izbegavajte zatvorene prostorije gde boravi mnogo ljudi. Češće provetravajte prostor u kom boravite. Šetajte i slobodno vreme provodite na čistom vazduhu. Bavite se fizičko-rekreativnim aktivnostima. Hranite se zdravo, uključite u ishranu što više svežeg voća i povrća i uzimajte dovoljno tečnosti – savetuje dr Mimica Jovanović Nenadić.

Šta može izazvati pneumoniju

Od bakterija najčešće su: Streptoccocus pneumoniae (kod odraslih), Haemophylus influenzae tip B (kod dece do 5 godina), Klebsiella pneumoniae, Mycoplasma pneumoniae, Legionella pneumophila i Chlamidia pneumoniae, a kod smanjenog imuniteta i bolničkih pneumonija Staphylococcus aureus i Psudomonas aeruginosa, dok su među virusima česti: adenovirusi, respiratorni sincicijalni, virusi influence i parainfluence. Oni su odgovorni za dve trećine upala kod dece. Nije redak slučaj da se na virusnu infekciju nadoveže i bakterijska, najčešće usled udisanja mikroorganizama koji se već nalaze u gornjim disajnim putevima, zatim kapljičnim putem, udisanjem zaraženih čestica prašine, putem krvi iz nekog drugog žarišta... Upali pogoduju virusna infekcija gornjih disajnih puteva, pušenje, alkoholizam, starost, neka zanimanja, hronična opstruktivna bolest pluća, dijabetes, dug boravak u bolnici, kao i hronične bolesti gde je imunitet smanjen, a češća je kod muškaraca.

Iz bakine sveščicePrirodni eliksirPotrebno2 dl vode2 dl prirodnog belog vina2 kašičice usitnjenog korena gavezaPriprema i primenaU šerpu stavite sve sastojke da se zagreju (ne smeju se kuvati), skinite s vatre, poklopite i ostavite jedan sat. Procedite i uzimajte po jednu supenu kašiku na svaki sat. * Ovaj recept možete korisititi kao dodatak terapiji, ali pre toga se obavezno posavetujte s lekarom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track