ŽIVOT SA EKCEMOM: Prvi doktor zabrani jaja i mleko, drugi pšenicu...
Foto: Shtutterstock

Ispovest

ŽIVOT SA EKCEMOM: Prvi doktor zabrani jaja i mleko, drugi pšenicu...

Život -
Katarina ga ima otkad zna za sebe, ali je vremenom naučila da ga drži pod kontrolom. Naučila je i da je ekcem na koži ipak bolji, jer je onaj nevidljivi znatno opasniji

Kada joj se prvi put pojavio ekcem, Katarina je imala jedva godinu dana. Naravno, roditelji su je odmah odveli lekaru, koji je propisao terapiju kortikosteroidima. Ekcem se povukao, ali kako bi roditelji prestali da je mažu kremom, crvenilo se vraćalo na kožu već posle nekoliko dana. Po preporuci poznanika, stigli su do poznatog travara, koji je napravio posebnu kremu na biljnoj bazi. Katarina je pila i poseban čaj jer je imala simptome bronhitisa, a povremeno i teško disala. U jednom trenutku ekcem je buknuo, ali travar je tvrdio da je to normalna reakcija usled čišćenja organizma. Sve u svemu, njegove kreme i čaj stabilizovali su stanje, a problem s disanjem više se nije javljao. Ali, nakon nekoliko godina, ekcem se vratio - najviše na šakama i pregibima laktova, kao i na licu. Travaru se u međuvremenu izgubio trag, ali je otkriveno nešto novo - intolerancija na hranu. Roditelji su izabrali biorezonantno testiranje i odmah se pokazala alergija na gluten, mleko i mlečne proizvode, i mnoge druge namirnice. Katarina je započela poseban režim ishrane, koji je trajao skoro godinu dana - i ekcem se povukao, bez ikakvih lekova i terapija. Međutim, pošto je veliki ljubitelj mlečnih proizvoda, posle izvesnog vremena ponovo je počela da ih jede i - ekcem se vratio! Višegodišnja igra žmurke je završena, mada postoje periodi kada normalno jede, a ekcema nema. Pretpostavka je da se organizam očisti i da mu neko vreme ne smetaju namirnice na koje je alergičan, sve dok se ponovo ne zasiti.

Odmah terapija– Dokle god ne mažete kortikosteroide, ekcem je manje-više bezopasan i neće izazvati nikakve komplikacije s hormonima ili slično. Štaviše, biće zadovoljan time da vas nagradi izgledom žabe krastače odnosno stradalog u požaru, jer ljudi ne razlikuju ekcem od običnih opekotina. Na to se nadovezuje i česte promene raspoloženja, uslovljene svrabom i peckanjem. Pošto obiđete sve „stručnjake“, svi će dati različit spisak stvari kojih ćete pod hitno morati da se odreknete. Za početak vam prepolove (tačnije, ukinu) jelovnik. Prvi doktor zabrani jaja i mleko, drugi proklijala zrna pšenice... i taj niz se nastavlja, dok ne ostanete na kukuruznom brašnu i vodi. Kako se, pukim slučajem, ništa ne desi, doktori počinju da prepisuju kreme sa kortikosteroidima – priča Katarina, koja je u međuvremenu navršila 18 godina. Tempirana bombaAko vam se ekcem tek pojavio, pa niste čitali o nuspojavama kortikosteroida ili jednostavno morate da budete lepi pre nego zdravi, vi onda krenete da mažete te superkreme. Najzad, svane i vama. Ekcem se preko noći povuče, a kakvom magijom, o tome i ne razmišljate. Čista koža – šta više mogu da tražim?! A taj vaš bezopasni ekcem je još sa vama. Što je najgore, sada je unutra i utiče na vaš organizam, prvenstveno na ciklus i hormone. Više ne brinete samo zbog odvratnog izgleda, već i njegovog „karaktera“, nalik na tempiranu bombu.– Meni je te „uništivače“ organizma izbacivao drugi travar više meseci, uz gomilu gorkih čajeva i krema, svako veče, uvijenoj u pakpapir i zavezanoj lanenom maramom. Pa onda spavajte, ako možete! Ekcem mi se vratio na kožu, u još strašnijem izdanju. Travar je posle mesecima sušio i uklanjao mrtvi sloj, dok najzad nisam dobila nešto nalik na ljudsku kožu. Bravo, pobedili smo ekcem! Onda mogu da prođu godine, ekcem se pritaji i čeka trenutak da izbije. Ima sve više kobajagi uzroka, a najnoviji su: ne smeš da pušiš ili – ekcem izlazi na nervnoj bazi. Dakle, moraš da se odrekneš svega što voliš, a to ti i dalje neće pomoći. Ne smeš da jedeš, ne smeš da pušiš, a što je najveća ironija, ne smeš ni da se nerviraš... Ekcem ti kontroliše i nervni sistem – ako odluči da se upali i svrbi gore nego bilo kakve boginje. Lekovita slana voda– Osim toga što je dosadan i odlazi i vraća se kako mu se prohte, ekcem je nešto na šta se čovek vremenom navikne. Iz mog iskustva, smatram da je najbolje – jednostavno ga ignorisati. Biće gorih dana, i biće savršenih, koža će vam se menjati preko noći, kao i raspoloženje. Plašićete sve oko sebe, i izgledom i karakterom. Ali, bićete dobro i bez kortikosteroida. Samim tim što ste dobili ekcem na lutriji, ne morate sebi da komplikujete život još više. Uostalom, uvek možete da spakujete kupaći i otputujete na more, slana voda će vam bar na neko vreme ukloniti sav ekcem. Zato, prihvatite ga, kao što prihvatate čovekove mane, ako ima i vrlina. Tako je i ekcem jedno razmaženo derište koje zahteva mnogo strpljenja i pažnje, ali s druge strane – neće vam uraditi ništa gore od toga što će vas povremeno blamirati svojim postojanjem. A ako ga sklonite s kože na silu, on će se mnogo naljutiti, a šta će potom učiniti s vašim organizmom, to nikada ne možete da predvidite – savetuje naša sagovornica.Vitamin D za kontrolu astmeMoguća je uzročno-posledična veza između nedostatka vitamina D i nekontrolisane astme. Neke činjenice dokazuju da vitamin D utiče na niz bioloških faktora koji su važni u regulisanju astme, tvrdi dr Manbir Sandhu, alergolog, na osnovu najnovijih istraživanja.Nedostatak vitamina D, koji obično dolazi s gojaznošću, povezan je sa hiperreaktivnošću disajnih puteva, manjom funkcijom pluća i odsustvom kontrole nad astme. Rizičnu grupu čini stanovništvo zemalja koje počinju da žive zapadnjačkim stilom života.Luk jača zgloboveBritanski naučnici su otkrili da kod žena čija je ishrana bogata voćem i povrćem, a posebno belim i crvenim lukom i prazilukom, postoji manji rizik od osteoartritisa. Reč je o degenerativnim promenama zglobova, koje su najčešće u kolenu, kuku i stopalu. Do ovih podataka istraživači su došli analizirajući navike u ishrani i rendgenske snimke oko 1.000 bliznakinja. Ustanovljeno je da onaj ko redovno jede luk, posebno praziluk, smanjuje rizik da oboli od artroze kuka (koksartroze). Jedinjenja koja luk sadrži ometaju dejstvo štetnih enzima na hrskavicu i sprečavaju njenu razgradnju.

Tekst: Vanja Ostojić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja