ZGOOBI DAN SA JAZA ZA KURIR: Nije Jamajka tako slatka kako se predstavlja ali...
Foto: Facebook Printskrin

Čeka nas ludilo na Jazu!

ZGOOBI DAN SA JAZA ZA KURIR: Nije Jamajka tako slatka kako se predstavlja ali...

Exit 2018 -

U susret trećem danu Sea Dance festivala, pričamo sa jednim od najboljih rege di-džejeva sa ovih prostora, ako ne i u Evropi. Predstavljamo Zgoobi Dan-a!

Di-džej Zgoobi Dan jedan je od pionira denshol rege scene na Balkanu i Istočnoj Evropi. Jasmin Hidanović aka Zgoobi Dan rođen je 1983. u Herceg Novom, odakle je i počeo da promoviše rege kulturu u regionu. Aktivno radi od 1998. godine, a danas je praktično nezaustavljiv. Trenutno živi i radi u Hanoveru, ali ne odvaja se od plaža rodne Boke.

Nastupao je širom Evrope, od Pariza, Marseja, Berlina, Amsterdama, Beograda, preko ovogodišnjeg Exita, a večeras vas čeka na Rege stejdžu Sea Dance festivala.

Zdravo, kaži nam kako da te nazivamo, po pravom ili umetničkom imenu?

Pozdrav, oba su prava, ali ipak Zgoobi Dan.

Kako ti je palo na pamet da sebi nadeneš to ime?

Pa vidi... znaš kako, ne radim ništa, sjedim doma na kompu svaki božji dan, zato i jesam zgubidan.

Koji je tvoj prvi susret sa regeom?

Prvi susret sa regeom... hm, bilo je to davno u Herceg Novom, 1997. godine, imao sam 15 godina i upoznao sam djevojku iz Edmontona (Kanada) koja je na vokmenu slušala Beenie Man-a i Sizzla što mi se jako dopalo (pored njenih atributa).

Rege širi snažne poruke ljubavi, mira i jednakosti, u čemu se to razlikuje od onoga što ti radiš? Šta tebe izdvaja i čini individualnim?

Jako je teško objasniti šta djeli rege od denshola... u principu ništa, sve je to "island dancehall je no taboo. Bigg upp!". Znaš, nije Jamajka tako slatka kako se prestavlja... tamo ima ozbiljnih problema, sa čim mi možemo da se identifikujemo. Moja muzika predstavlja tu grupu potlačenih ljudi, geto omladinu. "Free up di black artist!"

Napravio si fenomenalnu žurku na Exitu i delio binu sa izuzetnim umetnicima. Kakvi su tvoj utisci? Gde je bolji provod, u Novom Sadu ili Budvi?

Tu nema dileme, Exit Srbija, Novi Sad je najbolja stvar ikada! Organizacija je maksimalna, ali videćete šta se sprema večeras na Rege stejdžu!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja