GLAVNI GRAD HRVATSKE SA SJAJNOM ZIMSKOM PRIČOM: Zagreb je pravo mesto za advent!

GLAVNI GRAD HRVATSKE SA SJAJNOM ZIMSKOM PRIČOM: Zagreb je pravo mesto za advent!

Zabava -
Zamislite treperavu svetlost sveća, lampe, kočije koje vuku konji, šarene izloge, prazničnu hranu i piće, koncerte, horove i još mnogo toga

Jedna od najbolje čuvanih tajni o Hrvatskoj je da njen glavni grad Zagreb ima jednu od najboljih scena adventa u Evropi. U Srednjoj Evropi su naročito popularne božićne proslave na otvorenom tokom perioda uoči Božića i Nove godine. Zagreb nije izuzetak, a ako vam glavni grad Hrvatske ne padne smesta na pamet - svakako bi trebao!Već šestu godinu, od 28. novembra do 10. januara 2016, advent u Zagrebu ima program koji je prepun događaja, koncerata, specijaliteta i nekih iznenađenja. Tokom decembra i januara temperatura je obično oko 5°C i neki kafići iznajmljuju sedišta na otvorenom sa grejanjem. Ponekad pada sneg. Ne brinite, Zagreb ume da se nosi s tim i javni prevoz najčešće funkcioniše normalno.Zamislite treperavu svetlost sveća, lampe, kočije koje vuku konji, šarene izloge, prazničnu hranu i piće, koncerte, horove i još mnogo toga.

Ne treba propustiti:Trg bana Josipa Jelačića – veliki glavni trg je jarko osvetljen, muzika i koncerti su na velikoj otvorenoj bini, šatori nude hranu i programe za decu. Tu je i ogromna božićna jelka, fontana je pretvorena u svetlosni prikaz osvetljen ogromnim svećama, a tu je i udobna staklena bašta sa grejanjem u kojoj se poslužuju hrana i piće. Radnim danima i vikendima muzika svira uživo. Fuliranje kod Uspinjače – inovativan i moderan kulturni i gastronomski događaj tokom sezone adventa sa prepoznatljivim dizajnom i opuštenom atmosferom.Evropski trg – pešačka zona u samom srcu grada nudi živahan doživljaj adventa: pijacu sa suvenirima i božićnim ukrasima, izbor hrane i pića, a uveče i muzičke događaje.Park Zrinjevac – jedno od najlepših mesta u Zagrebu. Lampe osvetljavaju staze oivičene drvećem, a stari muzički paviljon izgleda kao mala svetlucava palata. Štandovi umetnika, sjajan izbor tradicionanih božićnih poklona, božićnih specijaliteta hrane i pića iz ukrašenih malih drvenih koliba. Ovo je pravo mesto za isprobavanje zagrebačkih zimskih specijaliteta među kojima su pečene štrukle - toplo, pečeno pecivo sa mekanim sirom. Tu su i kuvano vino, topla čokolada i specijalni božićni kolačići. Ovde muzika svira uživo svake večeri, a vikendom i ujutro. Ledeni park na Trgu kralja Tomislava – Božićna bajka čeka na vas u jednom od najlepših zagrebačkih parkova – klizalište, odabrana jela i pića, muzički događaji. Ovo je mesto na kome možete da gledate kako ljudi klizaju i da se zabavljate. Posetioci mogu slobodno da se pridruže!

Specijalne ture – postoje mnogi načini da se advent u Zagrebu istraži pomoću nekih inovativnih tura. Za one koji vole da sve sami istraže – tu je Zagreb Be There – adventska ruta. Uz pomoć svojih smartfonova, sada možete da krenete u obilazak nekih od najzanimljivijih događaja u Zagrebu. Dok pratite ovu rutu, moći ćete da na najbolji način iskoristite svoju posetu Zagrebu, a ako se prijavite na većini lokacija koristeći #BeThereZagreb hashtag – čekaju vas posebne nagrade! “Tin ekspresje specijalni božićni voz do Čazme (30 minuta od Zagreba). Tamo porodica Salaj nastavlja neverovatnu tradiciju ukrašavanja jedne posebne kuće i svakog centimetra oko nje iskričavim božićnim svetlima. Neverovatne obojene lampe i svetla svih oblika i boja preobražavaju čitavu oblast. Živice odjednom svetlucaju tamno plavom bojom, a most može biti obasjan svetlucavom crvenom. Čak i jezerca imaju poseban sjaj. Prošlog Božića je regionalna elektrana velikodušno donirala struju za milion i po sijalica, omogućivši da Čazma ima najsvetliji advent ikada. I ovde se nalaze štandovi na kojima se prodaju božićne poslastice i specijaliteti. Nova godina u Zagrebu znači da svi izlaze na glavni trg i ulice grada gde se održavaju koncerti i proslave sa sjajnom atmosferom koja se nastavlja do ranih jutarnjih časova. Šoping – ako posetite Zagreb pre Božića, to je dobro mesto za kupovinu poklona koje možete odneti kući. Prodavnice u glavnom gradu sarađuju sa većinom međunarodnih brendova koji obično nude sniženja. Mnogi hoteli nude posebne pogodnosti za advent dajući popuste na uobičajene hotelske cene. I avio prevoznici nude povoljnije cene. S obzirom da su mnogi evropski gradovi pretrpani i preskupi, advent u Zagrebu nudi dovoljno prostora za kretanje i dobru vrednost za potrošen novac. Glavni grad Hrvatske priča božićnu priču na šarmantan, tradicionalan način. Iskusite je ove zime i zapitaćete se zašto vam je toliko dugo trebalo!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track