DANAS JE PETAK 13: Zaobiđite crnu mačku i ne otvarajte kišobran!
Foto: Profimedia

Malerozni baksuzdan

DANAS JE PETAK 13: Zaobiđite crnu mačku i ne otvarajte kišobran!

Ludi svet -
Veliki hotelijeri ništa ne prepuštaju slučaju pa svoja zdranja "grade" bez 13. sprata. To čine i velike avio-kompanije koje ne žele napad panike pa u mnogim avionima ne postoji ni teoretska šansa da sedite u redu s brojem 13 jer takav i ne postoji

Danas je petak i to 13, navodno najbaksuzniji dan u godini! Tako, barem, kažu. Ima, međutim, i onih kojima se najvažnije i najlepše dogodilo upravo na taj dan.

U glavama većine ljudi baksuzni petak povezan je sa sujeverjem pa veruju da na ovaj dan nikako ne treba otvarati kišobran u zatvorenoj prostoriji, pošto-poto izbeći da vam crna mačka pređe put, ne svađati se s najbližima kod kuće, ali ni sa najuticajnijima na poslu... Kako je petak 13. postao baksuzan?

Trinaesti petak u mesecu postao je baksuzan još pre 7 vekova kada je započeo sukob vitezova templara i francuskog kralja Filipa Četvrtog Lepog, koji je živeo i vladao na prelasku iz 13. u 14. vek. Do sukoba je najverovatnije došlo ili zbog činjenice da ga vitezovi-čuvari Hristovog groba nisu hteli u svojim redovima ili da im je mnogo dugovao. Zbog svega toga ili ko zna čega drugog naredio je pogrom templara koji je počeo upravo jednog petka 13, a jedan od najviđenijih vitezova s lomače je prokleo sve koji su učestvovali u krvoproliću. Hoteli bez 13. sprata i sobe broj 13Za razliku od stranaca, pre svega zapadnjaka, a posebno Amerikanaca, naš narod i nije posebno opterećen petkom trinaestim. Mnogi, kažu, da im je to najsrećniji dan u životu, pogotovo mamama koje su to postale baš na baksuzdan. Međutim, veliki hotelijeri i preduzetnici ništa ne prepuštaju slučaju pa svoja zdranja "grade" bez 13. sprata na kojima, naravno, nema ni sobe sa brojem 13. Ni velike avio-kompanije ne žele napad panike u svojim avionima pa u mnogim avionima ne postoji ni teoretska šansa da sedite u redu s brojem 13 jer takav i ne postoji! Ni beogradski hoteli "Balkan" i "Moskva" nemaju sobe s brojem 13 jer se stranci ustručavaju da odsednu u njima pa obično zvrje prazne.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track