(FOTO) MOJ ŽIVOT KAO NAKAZA: Niko nije hteo da me pogleda, a morao sam da zaradim za hranu
Foto: Sideshows

Ljudski duh je teško slomiti

(FOTO) MOJ ŽIVOT KAO NAKAZA: Niko nije hteo da me pogleda, a morao sam da zaradim za hranu

Ludi svet -
Kao mladić u Čikagu, Sem Aleksandar bio je na odličnom putu da postane cenjeni pozorišni glumac. Dobio je ulogu u velikom Šubertovom teatru kada se desila katastrofa

Kad pomislite na cirkus "nakaza", verovatno vam padaju na pamet biznismeni koji iskorišćavaju ljude sa invaliditetom kako bi zaradili novac. Ovakve stvari su se zaista dešavale, ali je eksploatacija bila verovatno mnogo ređa nego što mislite.

Cirkus "nakaza" pružio je mogućnost ljudima da žive i uspeju u društvu koje im je dalo nekoliko mogućnosti. Bez institucije ovog cirkusa, priča Sema Aleksandra ili "čoveka sa dva lica" bila bi tragična.

Kao mladić u Čikagu, Sem Aleksandar bio je na odličnom putu da postane cenjeni pozorišni glumac. Dobio je ulogu u velikom Šubertovom teatru kada se desila katastrofa.

Dok tačni detalji nisu poznati, Aleksandar se nekako našao usred velike eksplozije. Bio je u stanju da sačuva svoje oči, ali ostatak njegovog lica imao je velike opekotine. Kao da to nije bilo dovoljno, njegove rane su se inficirale tokom tretmana. Lekari su tada bili primorani da uklone veliki deo njegovog lica kako bi mu spasili život.

Aleksandrovo lice je zauvek promenjeno posle nesreće.

Lekari su verovali da je Aleksandar imao veoma male šanse da živi normalnim životom opet. Sestre i njegova porodica uplašila se njegovog izgleda. Jednog dana, međutim, Aleksandar je upoznao jako dobrog protetičara. Njih dvojica su zajedno napravili prirodnu masku koja je pokrivala dosta šokantnog izgleda Aleksandra.

Međutim Aleksandar je morao i da nađe način kako će da zaradi novac za život sa svojom pojavom.

Kada je video reklamu za cirkus "nakaza", Aleksandar se sastao za vlasnikom. Pokazao je svoj pravi izgled kada je skinuo masku na licu mesta. U narednih nekoliko godina, Aleksandar je obišao zemlju saopštavajući auditorijumu svoju priču pre nego što otkrije svoje pravo lice. Cirkus je njegov nastup reklamirao kao "nije za one sa slabim srcem", a u nekim gradovima su mu zaista plaćali samo da ne nastupi.

Do sredine 60-ih godina, Aleksandrov nastup bio je vrlo tražen širom sveta. Čak je osnovao i sopstvenu putujuću predstavu.

Uprkos njegovom izgledu, Aleksandar je nastavio da radi na popravljanju svog lica.

Sve u svemu, Aleksandar je imao 72 različite operacije lica. Na kraju je ostavio svoju masku, birajući da živi ostatak svog života sa svojim pravim licem. 1997. godine njegovom životu došao je kraj kada je mirno preminuo.

Teško je razbiti ljudski duh, a priča o Aleksandru je živi dokaz. Ono što se desilo s njim jeste tragično, ali umesto da živi u svojoj nesreći on je izvukao ono najbolje iz toga i napredovao. Svi možemo od njega da naučimo o životu, padovima i usponima.

(foto: sideshows.wikia.com)

(ViralNova)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track