(FOTO) NISU BAŠ ZA BUKET: Mutirane bele rade u okolini Fukušime

Radijacija ili ne

(FOTO) NISU BAŠ ZA BUKET: Mutirane bele rade u okolini Fukušime

Ludi svet -
Četiri godine posle razorne katastrofe u nuklearnoj elektrani Fukušima, pojavile su se fotografije deformisanih belih rada

Jedan Japanac postavio je na Tviter fotografiju belih rada u blizini nuklearne centrale Fukušima. Na njoj se vide deformisani cvetovi što pokazuje koliki je uticaj radijacije iz havarisane elektrane. Podsetimo se, ova nuklearna elektrana doživela je havariju 2011. godine, tokom cunamija izazvanog zemljotresom jačine devet stepeni Rihtera.

Ipak, stručnjaci kažu da se ovakva vrsta deformiteta i prirodno javlja kod ove vrste biljaka, što dovodi u sumnju pretpostavku da su oni posledica zračenja. Osim toga, prema istraživanju iz 2009, izgledi za pojavu ovakve mutacije pod uticajem zračenja izuzetno su mali kod divljih biljaka.

Tako da za sada nije još jasno šta je konkretno izazvalo mutaciju, budući da ona može biti posledica genetskih, hormonskih, bakterijskih, gljivičnih, virusnih i ekoloških uticaja. Sve dok ne budu testirani konkretni uzorci, neće se znati da li su mutirane bele rada u Nasušiobari posledica zračenja iz nuklearke Fukušima.

Inače, mutacija nije primećena samo na belim radama, a i ranije su postavljane fotografije mutiranih zečeva i defomisanog povrća.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track