FOTOGRAFIJA KOJA JE RASTUŽILA SVET: Polarna medvedica će uginuti od posledica globalnog zagrevanja
Foto: Fejsbuk

Topljenje leda utuče na život životinja

FOTOGRAFIJA KOJA JE RASTUŽILA SVET: Polarna medvedica će uginuti od posledica globalnog zagrevanja

Ludi svet -
Životinju koja je rastužila svet i čija je fotografija na Fejsbuku podeljena više od 40.000 puta uslikala je Nemica Kerstin Langenberger

Norveška polarna medvedica je ranjena tokom lova i više nije u mogućnosti sama da dođe do hrane zbog čega bi mogla vrlo brzo da ugine.

Izgladnela je i ima ranjenu nogu. Tako slaba i iscrpljena verovatno neće preživeti još dugo. Životinju koja je rastužila svet i čija je fotografija na Fejsbuku podeljena više od 40.000 puta uslikala je Nemica Kerstin Langenberger.

"Ta fotografija oslikava situaciju u kojoj se nalaze polarni medvedi i dokazuje kako globalno zagrevanje i topljenje leda utiče na njihov život", kaže Langenberger.

Ona je posetila norvešku severnu regiju Svalbard i tvrdi kako je retko viđala lepe i uhranjene polarne medvedice.

"Ženkama nije lako, one moraju da ostanu na tankom ledu kako bi čuvale mlade, a u isto vreme moraju da dođu do hrane što je vrlo teško", smatra Langenberger.

S druge strane, Ian Stirling sa Univerziteta u Alberti (Kanada) kaže da globalno zagrevanje ne možemo nužno da krivimo za probleme s kojima se nose polarni medvedi.

"Možda je medvedica s fotografije jednostavno stara i bolesna. Možda je bolesna zbog povrede noge, ali ne možemo zaključiti da je topljenje leda krivo za to što joj se dogodilo", kaže Stirling.

For tourists and wildlife photographers, the main reason to come to Svalbard is to see polar bears. And yes, usually we...

Posted by Kerstin Langenberger Photography on Thursday, 20 August 2015

(Daily mail)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track