GUBITNIK GODINE: Prokockao šansu da zaradi 185 miliona dolara
Foto: Tviter

Lenjivac

GUBITNIK GODINE: Prokockao šansu da zaradi 185 miliona dolara

Ludi svet -
Kada je imao svega 24 godine, Noa Kegan je postao trideseti po redu zaposleni u kompaniji Fejsbuk, međutim, nije sve išlo kako bi trebalo

Noa Kegan je osnivač uspešne marketinške platforme pod nazvom "SumoMe." Međutim, njegovo finansijsko stanje moglo je biti mnogostruko bolje da nije napravio jednu grešku.

Kada je imao svega 24 godine, postao je trideseti po redu zaposleni u kompaniji Fejsbuk. Pridružio se kompaniji svega godinu dana od njenog osnivanja. Kada se zaposlio, date su mu dve opcije dobijanja plate: 60.000 dolara godišnje i 1% akcija kompanije (20.000 akcija) ili 65.000 dolara i 0,5% akcija.

Kegan je odabrao prvu opciju, što znači da bi danas trebalo da bude bogatiji za 185 miliona dolara, koliko vredi 1% akcija Fejsbuka. Međutim, posle devet meseci on je otpušten. Po sopstvenom mišljenju, napravio je četiri greške koje su navele rukovodstvo kompanije da ga smatra "opasnošću koju treba ukloniti."

Prva je ta što je odavao kompanijske tajne Majklu Aringtonu, osnivaču "Tehkranča." Kegan mu je otkrio da Fejsbuk planira da se proširi van studentskih okvira i postane globalna društvena mreža. Mark Zakerberg je saznao za to i otpustio Kegana. Kegan je bio arogantan i pokušao da se proslavi preko Fejsbuka, a neretko je detalje o poslovanju kompanije objavljivao na ličnom blogu "OKdork.com." Zakerberg je pre nego što ga je konačno otpustio, Keganu ponudio izbor: Fejsbuk ili sopstvena promocija. Svima je jasno koliku grešku je, makar u finansijskom smislu, Kegan napravio.

Kajanje je došlo sa zakašnjenjemBio je lenj, pa je tako naveo primer kada mu je suosnivač Fejsbuka Dastin Moskovic dao zadatak na napravi listu kompanija koje bi mogle da se priključe Fejsbuku, bez ikakve logike, istraživanja i reda napravio llistu od prvih deset kompanija koje je našao na "Guglu." Moskovic je naravno, bio vrlo razočaran njegovim neprofesionalnim pristupom. Iako je svestan svojih grešaka, Kegan priznaje da je bio veoma ljut i besan na Fejsbuk nakon što je dobio otkaz.

Nakon toga se zaposlio u kompaniji "Mint.com", odakle je otišao posle devet meseci, takođe zbog neprofesionalnog ponašanja. Nedugo nakon toga, kompanija je prodata za 170 miliona dolara, a da je ostao, s obzirom da je i tamo posedovao akcije, bio bi bogatiji za 1,7 miliona dolara. Noa Kegan je napisao knjigu u kojoj je priznao kako se i te kako kaje zbog propuštenih šansi koje je olako prokockao. Čak je i pohvalio Marka Zakerberga, rekavši da je rad sa njim bio "neprocenjivo iskustvo iz kojeg je mnogo naučio." Ipak, kajanje je došlo sa zakašnjenjem. Zakašnjenjem vrednim 185 miliona dolara.

Foto Rojters
Foto Rojters

(Bussines insider)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track