IAKO TAKO IZGLEDA, OVDE SE NE UŽIVA: Nećete verovati od čega je napravljeno ovo rajsko ostrvo
Foto: Profimedia

Maldivski arhipelag

IAKO TAKO IZGLEDA, OVDE SE NE UŽIVA: Nećete verovati od čega je napravljeno ovo rajsko ostrvo

Ludi svet -
Grebenska ostrva kao što je i Vakaru sastoje se samo od sedimenata nastalih od okolnih koralnih grebena

Ležeći na plaži idiličnog maldivskog ostrva, okruženi kristalno čistim morem i palmama, osećate se kao u raju. Ali dok obasjani tropskim suncem pijuckate pinja koladu ono o čemu ne želite darazmišljate je da se u stvari odmarate na ogromnoj gomili fekalija.

Konkretnije, fekalija ribe papige. Naučnici sa Univerziteta u Eksteru izračunali su da riba koja jede koralj proizvodi oko 85 odsto sedimenata koji stvaraju ostrvo Vakaru u Maldivskom arhipelagu.

Grebenska ostrva kao što je i Vakaru sastoje se samo od sedimenata nastalih od okolnih koralnih grebena. Oni nastanu gde god postoje i koralni grebeni, od Kariba do Havaja. Kako se oni tačno formiraju, do sada se nije istraživalo.

Ali izgleda da ribe papige, osim što lepo izgledaju, imaju i bitnu ulogu u prekrivanju ostrva svojim izmetom. Ribe papige su poznate po tome da kontrolišu rast algi na grebenima pa samim time i pomažu rast korala.

Ali te ribe posebno vole koralne polipe koji se zavlače u grebene. Koštani kljun koji im daje ime savršeno je prilagođen za otkidanje komadića korala. Riba ih sitno melje zubima da bi izvukla mekane polipe. Nakon što probavi sve jestive delove, izbaci pesak.

S brojnim ribama koje plivaju oko grebena, peščani izmet se gomila. Naučnici procenjuju da ribe papige proizvedu 531 tona novog peska svake godine. To je mnogo izmeta.

Istraživanje je dokazalo vitalnu vezu između riba papiga i grebena, jer ribe ne samo da čiste grebene od algi već i aktivno učestvuju u obnovi i rastu ostrva.

Zato sledeći put kada budete šetali po tropskoj plaži, ne zaboravite da ustvari hodate po hrpi ribljeg izmeta.

Foto profimedia
Foto profimedia

(Danas.net.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track