Iznajmljivao 15 godina stan od 1,56 kvadrata za 330 evra!
Foto: Thinkstock

Mora da plati kaznu od 10.000

Iznajmljivao 15 godina stan od 1,56 kvadrata za 330 evra!

Ludi svet -
Tužbu protiv vlasnika stana, u kome je jedva stao dušek, česma i sudopera, podnela je humanitarna fondacija "Abe Pjer" pre godinu i po dana zbog izdavanja stambenog prostora sa nehumanim uslovima za život, bez toaleta i kupatila

PARIZ - Apelacioni sud iz Pariza kaznio je sa preko 10.000 evra vlasnika stana od 1,56 metara kvadratnih, koji je 15 godina iznajmljivao taj prostor na mansardi u francuskoj prestonici po ceni od 330 evra mesečno, kao i agenciju koja je izdala taj prostor kao stambeni.

Ovo je do sada prvi slučaj u kome većina, odnosno dve trećine troškova odštete i sudskih troškova pada na teret agencije koja je protivzakonito izdala ovaj prostor kao stambeni. Tužbu protiv vlasnika mikro stana, u kome je jedva stao dušek, česma i sudopera, podnela je humanitarna fondacija "Abe Pjer" pre godinu i po dana zbog izdavanja stambenog prostora sa nehumanim uslovima za život, bez toaleta i kupatila, prenosi AFP.

U tom "stanu" živeo je 15 godina sada 50-godišnji samac, plaćajući mesečnu kiruju od 330 evra. Ovo je do sada nezabeleženo mali prostor koji je izdavan kao stambena jedinica u Parizu, posle niza zabeleženih sličnih slučajeva.

Vlasnik stana mora po odlucu suda da plati stanaru 10.000 evra zbog nanošenje materijalne štete, 1.000 evra zbog nanošenja duševne boli i 815 evra za troškove selidbe. Fondacija je tražila da vlasnik plati odštetu njenom štićeniku, koji joj se obratio za savet po nagovoru komšija, u visini 19.000 evra kao nadoknadu za stanarinu koju je platio u poslednjih pet godina, kao i 5.000 evra za nanošenje duševne boli.

Fondacija trenutno istražuje preko 35 slučajeva izdavanja stanova ispod devet kvadratnih metara.Poslednji slučaj o kome se pisalo bio je stan u centru Pariza od četiri kvadratna metra, u kome je živela samohrana majka plaćajući mesečno 200 evra. Dekretom franucuske vlade od 30. januara 2002. zabranjuje se iznajmljivanje stana površine manje od devet kvadratnih metara i visine ispod 2,20 metara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track