NAJLUĐI NAČIN POMOĆI: Pogledajte kako Crnogorci leče žensku psihu
Foto: Profimedia

Razljutili mnoge

NAJLUĐI NAČIN POMOĆI: Pogledajte kako Crnogorci leče žensku psihu

Ludi svet -
Rad da bi bio adekvatan za ženu mora se naslanjati na rad u društvu koji je bio prisutan pre 50 - ak godina, počinju svoju priču koja je mnoge razljutila

Etno selo Montenegro je za samo nekoliko dana uspelo da izazove veliku pažnju na društvenim mrežama ali i da iznervira mnoge osobe ženskog pola.

Naime, oni su došli na ideju da žene u današnje vreme imaju sve više psihičkih problema koji potiču od toga što je sve modernizovano i što u kuhinji imaju mnogo manje posla nego što su imale žene u ranijem dobu.

Da, to je njihova teorija i čak imaju i rešenje. Njihov lek je rad koji je bio prisutan pre 50 i više godina.

"U novije vreme primećujemo da sve više ženske populacije ima problem sa psihom i mi smo na jedan specifičan, a psihologiji poznat način, uspeli da stanje ženske svesti dovedemo u jedan balans i to kombinacijom rada, hranom i boravkom u prirodi", započeli su svoju poruku ženama koje traže mir i nov način života, a onda objasnili i zašto kod žena dolazi do poremećaja psihe.

"Rad da bi bio adekvatan za ženu mora se naslanjati na rad u društvu koji je bio prisutan pre 50 - ak godina, jer su mašine koje su danas prisutne u domaćinstvima u jednu ruku olaksale ženske poslove a u drugu ruku nekima dale viška slobodnog vremena što ako ga pravilno ne potrošimo stvara razne telesne i duhovne bolesti".

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Kako kažu, boravak za rehabilitaciju sadrži programe od 5 do 15 dana što se pacijenti sami odlučuju pre ili pri samom dolasku u selo u upoznavanju sa istim. A evo kako izgleda ceo program:

"Prvih dana je upoznavanje sa domaćinstvom, oruđem što se koristilo za obradu zemljišta,posuđem za spremanje hrane, uređajima u domaćinstvu načinom života i ishrane. Tu su prisutna burila za vodu gde žene donose 20l vode na leđima sa nekih 300 metara udaljenosti od kuće, pranje odeće na reci drvetom (pratljačom), peglom na žar koji taj isti veš mora kasnije opeglati. Tu je i pomaganje u ishrani stoke, muže istih i pravljenje sira i kajmaka na tradicionalan način u kalicama kacama i ostalom starom posuđu. Uveče opet spremanje hrane za ukucane, spavanje u ranim večernjim časovima da bi ujutro oko 5 kada se čuju prvi pevci bili spremni za poljske radove i ostale poslove koji ih čekaju svakodnevno. Bukvalno ovo se može nazvati i jednom vrstom retreata i posle 10 dana tretmana žena zadovoljna odlazi par dana u centar na samoj obali jezera gde se može doći samo čamcem i ostaje dva dana gde konačno čisti svoj um oslobodja ga šopingmanie,raznih modernih zamki društva i vrednuje svoj život i status u društvu puno bolje.Uz to duhovno čišćenje sa ishranom kao nekada koja se bazirala na povrću i mlečnim proizvodima (naglasićemo surutku i mladi sir koji su svakodnevno ne meniju i kojima se priznaje da su glavni razlog dugog životnog veka kod crnogoraca) kao i pravilnom kombinovanju hrane što su naši preci nesvesno praktikovali. Povrh svega toga tu je čist vazduh i 1000 m nadmorske visine na jednom od sela u Evropi sa najvećim procentom kiseonika u vazduhu. Jedan dan je predviđen i boravak i spavanjem u prirodi pored reke gde se hranimo onim što nam je priroda podarila a to su većinom ribe i pečurke, a potom boravak na jezeru", objašnjavaju iz rehabilitacionog centra ali dodaju i da cena nije sitnica ali da vredi.

"Cena aranžmana nije jeftina jer nimalo nije lako oživeti stare stvari i običaje i imate osoblje koje će vas pravilno uvesti u sve to a da vam sve to bude od velike koristi kroz dalji život. Cena boravka od 15 dana koji je inače najskuplji i obuhvata kompletan program je 1050 evra,a cena tretmana od 5 dana je 400 evra.

U novije vrijeme primjecujemo da sve više ženske populacije ima probleme sa psihom (nervozom,nesanicom,raznim...

Posted by Etno Selo Montenegro on субота 11. јул 2015.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track