NEKE SU UTICALE I NA NAŠU SUDBINU: 8 najvećih istorijskih grešaka!
Foto: Shutter

Iz drugog ugla

NEKE SU UTICALE I NA NAŠU SUDBINU: 8 najvećih istorijskih grešaka!

Ludi svet -
Pojedine greške koje se naprave mogu uticati ne samo na nas i našu okolinu, već mogu imati uticaj na mnoge istorijske tokove

Greške svi pravimo. Ali pojedine koje se naprave mogu uticati ne samo na nas i našu okolinu, već mogu imati uticaj na mnoge istorijske tokove.

1. Odbili JK Rouling

Verovali li ne ali 12 izdavačkih kuća odbilo je JK Rouling kada im je donela svoj rukopis - "Hari Poter". A onda je izdavačka kuća "Bloomsbury" odlučila da objavi ovo delo na preporuku osmogodišnje Alis inače ćerke predsednika ove kompanije.Knjiga je prevedena na više od 60 jezika a njenoj autorki je donela zaradu od milijardu dolara.

2. Bacio bitkoine

Džejms Hovels kupio je 2009. 7.500 bitkoina čija je vrednost skoro bila ravna nuli. Do 2013 jedan bitkoin je vredeo 613 funti. Njegov portfolio vredeo je 4,5 miliona funti. Problem je nastao kada je slučajno bacio hard disk.

3. Nije kupio Gugl za milion dolara

Osnivači Gugla Lari Pejdž i Sergej Brin ponudili su prvom čoveku kompanije "Excite" Džordžu Belu da 1999. otkupi njihov pretraživač. On je to odbio. Snizili su cenu na 750.000 dolara ali je on i to odbio. Danas Gugl vredi 365 milijardi dolara.

4. Nije ubio Hitrela

Tokom 1914. britanski vojnik Henri Tendej, jedan od najodlikovanijih vojnika tokom Prvog svetskog rata naišao je na nenaoružanog kaplara Adolfa Hitlera... Ali je odbio da ga hladnokrvno ubije. Ostalo je istroija.

5. Naljutio Džingis Kana

Džingis Kan, vladar Mongolije, rešio je da ostvari trgovinske i diplomatske veze sa susednim carstvom koje se nalazilo na području gde se danas nalaze Irak i Iran. Predlog je odbijen a mongolski diplomaa je obezglavljen.Besan zbog ovog čina Džingis Kan je poslao 200.000 vojnika i bukvalno do temelja uništio susetno carstvo.

6. Odbili da zaposle Brajana Aktona i Jana Kouma

Fejsbuk je 2009. odbio na intervjuu za posao dva programera - Brajana Aktona i Jana Kouma. Nekoliko godina kasnije Fejsbuk je platio 19 milijardi dolara kako bi kupio Votsap - kompaniju koju su stviorila ova dvojica programera.

7. Angažovanje Brajan Pula

Tokom 1962. godine izdavačka kuća "Decca" rešila je da angažuje neki mladi bend i da sa njima potpiše ugovor. Potpisali su na kraju sa Brajan Pulom i Tremeloes. Koga su odbili? Četvoricu mladića i njihov bend - "Bitlsi".

8. Pogrešno napisali ime kompanije

Britanska vlada dobila je tužbu da nadoknadi štetu u iznosu od 9 miliona funti zbog jednog jedinog slova što je oteralo firmu u likvidaciju.

Više od 250 ljudi je ostalo bez posla kada je privatna firma iz Velsa "Taylor and Sons" zamenjena sa drugom firmom "Taylor and Son" koja je proglasila bankrot 2009. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track