ONA JE BILA IKONA STRIPTIZA PRE 50 GODINA: Kerol Doda je osmislila zabavu za odrasle!
Foto: Allday

Znala je cela Amerika

ONA JE BILA IKONA STRIPTIZA PRE 50 GODINA: Kerol Doda je osmislila zabavu za odrasle!

Ludi svet -
Pre više od 50 godina, Kerol Doda uvela je toples ples i striptiz u SAD. Nakon nje, skoro svaki noćni klub na Brodveju u San Francisku počeo je da angažuje toples plesačice, ali niko od njih nikada nije postao ikona, kao Doda.

Bila je poznata po svojoj vatrenoj ličnosti, fantastičnom smislu za humor , a najviše od svega po svom elegantnom držanju. Doda je bila retkost koja tek treba ponovo da se dogodi.

Karol Doda rođena je u Solano okrugu, Kalifornija 1937. godine i odrasla je u San Francisku. Njeni roditelji razveli su se kad joj je bilo 3 godine i do 8. razreda napustila je školu. Ubrzo nakon napuštanja škole, postala je koktel konobarica u San Francisku."Mislila sam da je jedini način da uspem, da budem koktel konobarica, i to sam i uradila kad sam imala 14 godina", rekla je jednom Doda."Možete sebe da učinite da izgledate starije ako napravite takvu frizuru i šminku."

U ranim 1960-im, Doda je bila koktel konobarica i zabavljač u zloglasnom Kondor klubu u San Francisku. Njena tačka počinjala bi sa belim koncertnim klavirom koji se spušta sa plafona sa Dodom na vrhu. Celu tačku, ona je plesala i pevala na vrhu klavira, u toplesu. Ona nije bila prva koja je bila u toplesu u San Francisku, ali se smatralo da je bila klasa i da je bila najbolja.

U junu 1964. godine, Dodin menadžer dao joj je "monokini" koji je isticao njene gole grudi. Publika je obožavala njenu novu garderobu i ona je postigla veliki uspeh. Bila je prvi istaknuti zabavljač u toplesu "Monokini" i postala je kultna ikona 60-ih.

Dodina ličnost prevazišla je Nort Bič. Godine 1964, kada je Nacionalna konvencija Republikanaca bila u San Francisku, mnogi delegati su pravili rezervacije kako bi videli Dodu u akciji.

Kako je njen uspeh rastao, tako je rasla i veličina njenih grudi. Doda je od veličine 34B došla na 44DD sa silikonskim injekcijama. Sve u svemu, ona je imala oko 44 injekcije silikona koje su koštale oko 1.500 dolara. Njene povećane grudi tada su nazvane "Novi Tvin Piks San Franciska". U stvari , one su bile toliko poznate da su u jednom trenutku osigurane na 1.5 miliona dolara.

U aprilu 1965. godine, Doda i vlasnik kluba Kondor, Đino del Prete bili su uhapšeni zbog optužbi za nepristojnost, tokom policijskih racija na Nort Biču kako bi se zaustavile predstave golih grudi. Oni su oslobođeni svih optužbi kada ih je sudija proglasio nevinim.

Doda je nastupala u Kondoru do 1985. godine. Tokom svog vremena kao jedna od najpoznatijih toples zabavljača, glumila je i u filmu "Hed" iz 1968. godine, zajedno sa grupom Mankis. 1970. godine bila je spiker za Kanal 36 u San Hozeu.

Počevši od septembra 1696. godine, Doda je počela da pleše i bez donjeg dela u Kondoru. Nastavila je tako da pleše sve do 1972. godine, kada je donešen novi zakon koji je zabranjivao golotinju u objektima koji služe alkohol.

Nakon što je napustila klub Kondor 1985. godine, Doda je osnovala rok bend pod nazivom "Srećni i ukočeni". Bend se rasturio 1990. godine i Doda je prešla na sledeću avanturu - prodavnica donjeg veša po imenu "Šampanjac i čipka". Međutim, u srcu ona je oduvek bila zabavljač i nastavil aje da nastupa iako obučena u Nort Bič noćnim klubovima. Njena tačka sastojala se uglavnom od pevanja i komedije. Doda je bila poznata po svojoj duhovitosti i smislu za humor.

Doda je umrla u 78. godini, 9. novembra 2015. godine od prestanka rada bubrega. "Jedini način da prestanem da nastupam je kada više ne budem mogla da hodam", rekla je Doda i zaista je nastavila da nastupa na sceni sve do dana do kada više fizički nije mogla.

(Foto: Allday)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track