SVET POLUDEO: Led za viski vade iz glečera koji nestaje zbog globalnog zagrevanja
Foto: AP

Biće promovisan kao potpuno prirodan i 1.000 godina star

SVET POLUDEO: Led za viski vade iz glečera koji nestaje zbog globalnog zagrevanja

Ludi svet -
Firma "Svaice" hoće da vadi led iz norveškog glečera Svartisen, koji je drugi po veličini u zemlji i za koji naučnici predviđaju da će se potpuno istopiti u narednih 100 godina

OSLO - Plan o korišćenju jednog norveškog glečera za luksuzni led za piće izazvao je veliku uzbunu kod aktivista za zaštitu prirode. Svetski fond za prirodu (WWF) smatra da je norveška kompanija "Svaice" prevršila sve mere i dobar pokazatelj da je svet poludeo.

Generalna sekretarka Svetskog fonda za prirodu iz Norveške, Nina Jensen, rekla je da je namera vađenja leda iz glečera vrhunski bezobrazluk.

„Za mene, ovo je primer kako je svet poludeo. Ne mogu ni da zamislim kako vađenje leda iz glečera pomoću helikoptera može da bude održivo“, istakla je Jensenova.

Firma "Svaice" hoće da vadi led iz norveškog glečera Svartisen, koji je drugi po veličini u zemlji i za koji naučnici predviđaju da će se potpuno istopiti u narednih 100 godina. Kompanija je dobila odobrenje lokalne samouprave.

"Zamislite da sedite u Dubaiju, Las Vegasu, Monaku ili Singapuru, a u piće vam stavljaju kocke leda iz norveškog glečera. To će sigurno promovisati Norvešku na potpuno jedinstven način“, rekao je Arve Knutsen iz lokalne samouprave.

Iz kompanije "Svaice" ističu da vađenje leda neće uticati na okolinu jer će količina izvađenog leda biti zanemariva u odnosu na veličinu glečera.

Led bi bio promovisan kao potpuno prirodan i hiljadu godina star.

(RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja