TRAŽENA ROBA: Znate li koliko vrede svi delovi vašeg tela?
Foto: Profimedia

Koje su cene na tržištu?

TRAŽENA ROBA: Znate li koliko vrede svi delovi vašeg tela?

Ludi svet -
Istraživanje pokazuje koliko košta ljudsko telo, koliko koštaju pluća, srce, bubreg, pa čak i krv

Kažu kako je ljudski život neprocenjiv upravo zato što je eteričan i neopipljiv, ali s našim telom je sasvim druga priča: sve što možete da držite u ruci, možete nekome i prodati.

U današnjem svetu je apsolutno sve na prodaju, tako da nas ne čudi kako i ljudsko telo, to jest naši organi, imaju svoju cenu. Ona se, svakako, razlikuje u zavisnosti o tome da li se radi o legalnim kanalima nabavke ili o crnom tržištu, a svakako da postoji i ogroman raspon o kojem se organu radi. Kao i u svakom aspektu života, i ovde je pravilo kako je ono najređe, najbitnije i najneophodnije za život ujedno i najskuplje, a ako neko baš želi da zaradi na prodaji svog tela, može da skupi dobrih milion evra. Istina, neće moći da ih potroši zbog jedne prilično velike mane ovakve trgovine, smrti, ali eto… Ekipa sajta Buddy Loans je tako složila ove zanimljive informacije koje uzimaju neki prosek svih vrednosti pa ako mislite da bez nekog dela tela možete, a baš vam trebaju pare…

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Svakako na ceni je najviše naše srce koje postiže cenu od otprilike pola miliona evra,a odmah nakon njih su pluća vredna oko 200.000 evra. Jetru i bubrege ćete morati da platite ili da prodate (a jedan bubreg vam ionako “ne treba”) za 100.000 evra po komadu. Treba vam pravi ljudski kostur? Nema problema, za 7.000 evra dobijate vrhunski primerak s kojim možete da radite šta god želite! Što se tiče ostalih vrednosti, sva krv isceđena iz prosečnog muškarca vredi oko 3.000 evra, a sva koža neverovatnih 25.000 evra.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Osim očigledne trgovine u svrhu transplantacije postoji i sfera umetnosti pa tako polovinu očuvanog tela koje služi kao muzejski primerak morate da platite 14.000 evra, a ljudsku šaku možete da nabavite već od 150 evra. Iz ovih podataka je sasvim jasno kako naše telo nema gotovo ništa vrednih metala: 0,2 mg zlata, 1,75 mg platine i 0,00004 mg bakra, što će reći kako za jedan zlatni novčić treba “rastopiti” oko 40 hiljada ljudi! Za kraj su tu i zanimljivi podaci o tome koliko naše telo proizvodi električne energije (vrednosti oko 160 evra), koliki put prevalimo peške (isto putovanje automobilom bi nas koštalo oko 400 evra) i koliko “tvrde memorije” imamo (oko 100 terabajta što pretvoreno u hard diskove ispada oko 3.300 evra). Drugim rečima, svi smo mi multimilioneri… potencijalno, naravno!

(Idesh.net/buddyloans.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track