(VIDEO) BANJALUČANIN PRVAK SVETA: Kada probate njegovu kafu, neće želeti nijednu drugu
Foto: Printskrin

Neobičan životni put

(VIDEO) BANJALUČANIN PRVAK SVETA: Kada probate njegovu kafu, neće želeti nijednu drugu

Ludi svet -
Neobična putanja života odvela je Sašu Šestića od Banjaluke, preko Pančeva, do Australije, gde je sagradio svoje carstvo najbolje kafe u kom uživa celi svet

Saša Šestić, Banjalučanin koji živi i radi u Kanberi, svetski je prvak u spremanju espresa i kapućina!

Šta je potrebno da se napravi najbolja šoljica kafe na svetu? Dobro zrno, mašta, inovacija i Banjalučanin Saša Šestić. Tako je odlučio žiri na nedavno održanom svetskom takmičenju u pravljenju espresa “World Barista Championship 2015” u Sijetlu.

Neobična putanja života odvela je Sašu Šestića od Banjaluke, preko Pančeva, do Australije, gde je sagradio svoje carstvo najbolje kafe u kom uživa celi svet. Od 15. aprila i zvanično, kada je Šestić proglašen najboljim baristom.

Više od 50 zemalja učestvovalo je u takmičenju, a za samo 15 minuta nepca sudija osvojio je Šestić. Želja za dokazivanjem ne čudi kad znate da je takmičarski duh Šestić kalio na Olimpijadi i svjetskim prvenstvima igrajući – rukomet.

Foto printskrin
Foto printskrin

Bivši rukometaš, Šestić je počeo u banjalučkom Borcu, nastavio do profesionalnog ugovora sa pančevačkim Dinamom i finale doživio na Olimpijskim igrama igrajući za – reprezentaciju Australije.

Kako kaže, da dođu i žive u Australiji bila je ideja roditelja Mileta i Senke.

"Čim sam se preselio, priključio sam se australijskoj reprezentaciji i zaigrao na SP u Egiptu 1999, gde sam čak igrao protiv Jugoslavije! Sledeću godinu brat Dragan i ja igrali smo na Olimpijadi u Sidneju i nastavio sam da igram do 2003. i SP u Portugaliji, dok nismo završili poslednji. Tad sam odlučio da prestanem da se zaluđujem da sam profesionalni rukometaš. Odlučio sam da pronađem pravi posao i završim "advance" diplomu u ugostiteljstvu u Kanberi", dodaje bivši rukometaš i danas uspešni ugostitelj. Čudesni putevi kafe odveli su ga do kraja sveta u potrazi za idealnim zrnom.

"U kafi sam već 10 godina. Počeo sam sa bratom Draganom i dva radnika. Danas u ‘Ona coffe’ radi preko 100 ljudi. Neki kažu da sam promenio način na koji se uživa u kafi u Kanberi. U kompaniji smo svi kao velika familija", kaže Šestić.

Sa tri razrađena kafića i jednim nezavisnim projektom, Saši se čini daleko početak kada je kafu pržio u garaži.

http://www.youtube.com/watch?v=7jttyvyUGpI

(Euro Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track