(VIDEO) FENOMEN PRIVUKAO 30.000 LJUDI: Pogledajte plimu veka koja se dešava jednom u 18 godina
Foto: Profimedia

Promene u Mesečevoj putanji

(VIDEO) FENOMEN PRIVUKAO 30.000 LJUDI: Pogledajte plimu veka koja se dešava jednom u 18 godina

Ludi svet -
Radi se o fenomenu koji se ponavlja svakih 18 godina, a uzrokuje ga delimična promena na Mesečevoj putanji

Na hiljade znatiželjnika pohrlilo je na ostrvo Mont Saint-Michel, jednu od najznamenitijih francuskih turističkih atrakcija, da posmatra nivo vode koja bi trebalo da dosegne visinu četvorospratnice.

Oko tog kamenitog ostrvca, sa kog se uzdišu tornjevi srednjovekovnog utvrđenja, večeras i sutra u 20 sati, nivo vode bi trebalo da dostigne 14:15 metara, što odgovara visini četvorospratnice.

"Plima veka" zapravo se ne događa jednom u veku, ali je prva u ovome.

Foto Profimedia
Foto Profimedia

Radi se o fenomenu koji se ponavlja svakih 18 godina, a uzrokuje ga delimična promena u Mesečevoj putanji.

Ta promena Mesec ravna sa Suncem, stvarajući pomrčinu Sunca baš u vremene prolećne ravnodnevnice, kad je Sunce najbliže ekvatoru.

Foto Profimedia
Foto Profimedia

Sledeći takav slučaj biće u martu 2033. godine, pa zatim 2051, takođe u martu. Poslednja prima stoleća pre današnje dogodila se 10. marta 1997. godine.

Foto Profimedia
Foto Profimedia

Erik Langlois, naučnik u francuskom nacionalnom hidrografskom institutu objasnio je da se plima veka događa u trenutku kad su Mesec i Sunce u istoj liniji kao i Zemlja i učinak magneta se povećava. Plime u zalivu Mont-Saint-Michela tako su dramatične jer polustrvo Kontentin na vrhu Normandije i obala Bretanje deluju kao vrsta levka za okeansku vodu koja se razliva peskovitim i muljevitim obalnim prostranstvima.

"Ljudi razmišljaju o plimi u kontekstu visine. Ali ovdj se voda više kreće horizontalno nego vertikalno. Kao u kadi, prvo se mora popuniti celo dno pre nego što voda počne da raste", kaže Langlois.

Objasnio je da se promena događa tako brzo da početak plime formira visoki talas i da pojava nije opasna. Međutim, iako su lokalne vlasti zadnjih dana pozivale ribare na oprez jer bi mogli da se nađu iznenada u zamci, napose u zalivu Mont-Saint-Michel gde, kako to kaže poslovica, voda nadire "poput konja u galopu", pojava je bila opasna za dve osobe.

Foto Profimedia
Foto Profimedia

Vremena za bežanje nije imao 70-godišnji ribar koji je pronađen mrtav u subotu na plaži. Smatra se da je izgubio ravnotežu zbog nadirućeg talasa, a zatim ga je odnela struja, i njegovo telo je pronađeno kada je bila oseka.

Druga žrtva je takođe ribar čije je telo pronađeno u vodama ostrva Ile Grande na zapadu. Osim toga, petnaestak osoba moralo je biti spašavano u subotu posle podne u Bretanji.

http://www.youtube.com/watch?v=9UlkVhtyKEQ

(Jutarnji/Hina)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track