(VIDEO) HOTEL ZA DUHOVE: Već 60 godina nije imao nijednog gosta, ali i dalje posluje!
Foto: Jutjub

Uklet?

(VIDEO) HOTEL ZA DUHOVE: Već 60 godina nije imao nijednog gosta, ali i dalje posluje!

Ludi svet -
Hotel u Italiji s 300 soba imao je više od jednog 'velikog otvaranja', ali uprkos tome nije privukao goste

Italija je poznata po ukusnim testeninama, pici, obali, mafiji, katolicima, lepoj unutrašnjosti i disfunkcionalnoj politici. Ali je takođe dom barem jednog 'hotela duhova'. Većina ljudi nije nikad čula za Grande Hotel de Kalogero. Reč je o hotelskom kompleksu na Siciliji na kojem se godinama već obavljaju građevinski radovi i nikad nije imao nijednog gosta. A priča o ovom hotelu pruža savršen uvid u italijansko stanje na tržištu nekretnina.

Italija ima oko 670 delimično završenih, ali nikad otvorenih građevina. Sve one kao da 'sede' na mestu i čekaju bolje sutra. Ukupna vrednost tih nekretnina procenjena je na 2.8 milijardi dolara, ali je nužno i investirati u njih (oko 1.5 milijardi dolara), kako bi se dovršili građevinski radovi. Stoga je najveća šansa da će ostati u stanju u kojem jesu.Ako govorimo o Grande Hotelu de Kalogeru na Siciliji, ne može se reći da se mnogi nisu trudili da ga pomere s mrtve tačke. Naime, prvobitno je otvoren pre 61 godinu.

Iako je dva puta obnovljen i doživeo je četiri velika otvarenja, ovaj hotel s 300 soba nikad nije ugostio nijednog gosta. Nimalo ne čudi onda što je s vremenom postajao samo zapušteniji.Na prvi pogled, ovom hotelu kao da je bio suđen uspeh. Smešten je na vrhu Monte Kronja, 400 metara visokoj planini koja predstavlja dom drevne bazilike u kojoj se nalazi crkva Sv. Kalogera, sveca iz 16. veka. Planina je inače deo parka prirode, pa se odavde proteže pogled na kilometre prirode, a kratka šetnja od hotela vodi do poznatih termi.Prvi radovi na hotelu počeli su 1954. godine. Nakon 30 godina radova, konačno je sve dovršeno 1984. Ili se barem tako mislilo. Najveći problem bilo je to što nije bilo provizije za menadžerske pozicije, jer je projekat finansirala Sicilija, pa nakon što je prvi put hotel proglašen 'gotovim', čekali su i čekali radnike koji bi ga vodili i služili potencijalne goste.

Nakon nekoliko statičnih godina, vlasti Sicilije preuzele su rukovodstvo nad ovom nekretninom, koja je pomalo počela da trune i, nakon nekoliko godina popravki, ponovo su otvorili hotel (uz veliku pompu) 1993. godine. Ali uskoro je otkriveno da je sistem odvoda bio loše napravljen, pa je odgođeno primanje gostiju.Lokalna korporacija koja je osnovana kako bi vodila hotel, napokon je od regionalne vlade dobila 874.000 dolara i izgradila luksuzni sistem odvoda, pa je 1998. godine hotel (još jednom) otvoren (ovaj put još veličanstvenije), da bi jednako brzo bio zatvoren. Ovaj put su razlozi zatvaranja ostali pomalo nejasni.Poslednji pokušaj otvaranja dogodio se pre 15 godina, kad je vođenje hotela preuzela nova korporacija investitora. Oni su planirali hotel da prispoje na komunalni sistem odvoda, ali regionalno veće nije podnelo odgovarajuće papire za projekat, pa je još jednom pomereno otvaranje. Uprkos investicijama i vremenu, nakon 61 godine, Grand Hotel San Kalogero i dalje je napušten, te je sve manje šanse da će se neko upustiti u pokušaj novog otvaranja(Fortune)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja