(FOTO) RAZOTKRIVENE HUDINIJEVE TAJNE: 10 stvari koje niste znali o najvećem mađioničaru svih vremena
Foto: Profimedia

Sad me vidiš, a sad ne! 142 godine od rođenja

(FOTO) RAZOTKRIVENE HUDINIJEVE TAJNE: 10 stvari koje niste znali o najvećem mađioničaru svih vremena

Pop kultura -

Hari Hudini sigurno je najpoznatiji mađioničar svih vremena. Njegov život dobro je poznat javnosti, a istovremeno je zavijen velom misterije, što dodatno potpaljuje maštu zaljubljenika. Ovo su neke od manje poznatih činjenica o najvećem šoumenu.

1. Hudini mu je bilo umetnicko ime

Hari Hudini nije bilo njegovo pravo ime. Zvao se Erik Vajs, rođen je u jevrejskoj porodici u Mađarskoj, u martu 1874.

2. Uzeo je tuđe ime

Hudini se divio Žan Judžin Robert-Hudinu, vrlo popularnom mađioničaru u vreme vodvilja. Vajs je uzeo ime Hudin, dodao još jedno slovo, kako bi naglasio da je "poput Hudina - Hudini". Ono što je smešno jeste da to i nije bilo Hudinovo prezime, vec ono koje je dodao svom kad se oženio, tako da je Hudini uzeo prezime supruge francuskog mađioničara.

3. Tvrdio je da je rođen u Americi

Hudini je u više navrata tvrdio da je rođen u Apltonu u Viskonsonu, a ne u Budimpešti kako piše u krštenici. Njegovi motivi verovatno su argumentovani činjenicom da je nakon Prvog svetskog rata, povišena ksenofobija u Americi.

4. Producirao je i glumio u filmovima

Ova činjenica ne treba da čudi, jer je poznato da je Hudini bio kralj pozornice koji gaji strast prema nastupu. Bioskop i filmovi bili su relativno nova pojava i mnogi zabavljaći se nisu prilagodili nezaustavljivoj navali budućnosti, ali ne i Hudini. Finansirao je i glumio u dva nema filma.

5. Hudini je razotkrivao tumače sudbine

Da li se duhovi vraćaju? Hudini kaže 'ne' (Foto: Profimedia)
Da li se duhovi vraćaju? Hudini kaže 'ne' (Foto: Profimedia)

Mnogi su iskoristili ljudsku potrebu za misterioznim i spiritualnim kako bi se obogatili na samom početku 20. veka, što objašnjava i toliku popularnost mađioničara. Najviše se zarađivalo na takozvanom "kontaktu sa duhovima" jer su mnogi ljudi onog vremena dolazili kako bi razgovarali sa bližnjima koji su preminuli. Hudini koji se smatrao poštenim zabavljačem, prezirao je "medijume" koji se hrane glupošću prevarenih. Pošto je bio majstor ubeđivanja u nemoguće, prozreo je njihove metode i dosta snage ulagao kako bi ih razotkrio i izneo ruglu.

6. Nije umro onako kako većina misli

Toni Kertis kao Hudini (Foto: Profimedia)
Toni Kertis kao Hudini (Foto: Profimedia)

Pogrešno je shvatanje da je Hudini umro pri izvođenju trika ("Kineski vodeni kovčeg"). Ovo je mit koji je zasnovan na nekada popularnom holivudskom filmu iz 1953. godine gde je ulogu Hudinija tumačio Toni Kertis (našoj publici poznatiji kao partner Merilin Monro u ostvarenju "Neki to vole vruće"). U stvarnosti, Hudini je umro u bolnici u Detroitu, nedelju dana nakon poslednjeg nastupa.

7. Smatra se da je udarac u stomak bio uzrok smrti - netačno

Sledeći mit o Hudinijevoj smrti zasnovan je na priči kako je dobio udarac, ili nekoliko udarac u predelu abdomena. Navodno je neki kanadski student želeo da proveri Hudinijevu čuvenu fizičku izdržljivost, te je neočekivano udario nespremnog mađioničara i povredio njegovo slepo crevo. Istoričari medicine tvrde da je nemoguće oštetiti slepo creva isključivo udarcima. Smatra se da je Hudini već imao zdravstvenih problema koje je krio od javnosti.

8. Umro je na "noć veštica"

Čudna je podudarnost to da najveći skeptik spiritualizma umre na ovaj dan. Postoji teorija zavere, čiji zagovornici tvrde da su ga otrovali pojedinci koje je raskrinkao.

9. Hudini i njegova supruga sahranjeni su na različitim mestima

Hudinijev grob (Foto: Facebook printscreen)
Hudinijev grob (Foto: Facebook printscreen)

Hudini je sahranjen u Kvinsu, Njujorku na velikom grobnom mestu ispod sloenog nadgrobnog spomenika. Njegova supruga koja je bila pomoćnica u tačkama, nadživela ga je čak 17 godina, ali je imala želju da kad umre bude sahranjena kraj njega. To pravo joj je uskraćeno kad je preminula, za šta postoji više teorija. Najubedljivija jeste da joj je zabranjen pokop kraj njega jer je ona katolikinja, a on Jevrejin. Varijacija ove teorije govori da su članovi njene porodice bili ti koji nisu dozvolili sahranu na istom groblju. Bilo kako bilo, supružnici koji su godinama živeli i sarađivali zajedno sahranjeni su odvojeno, na različitim grobljima, u dve različite dražave.

10. Poštanska markica sa njegovim likom krije tajnu

Poštanska markica sa Hudinijevim likom (Foto: Profimedia)
Poštanska markica sa Hudinijevim likom (Foto: Profimedia)

Magija je umetnost obmane - svi znaju da je u pitanju trik, ali su opet zapanjeni. Kako bi odali počast Hudiniju, američka poštanska služba ištampala je markice sa skrivenom slikom 2002. godine. Gledano kroz specijalnu lupu čini se da je slika Hudinija obavijena lancima.

Autor: Luka Radovanović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja