EKSKLUZIVNO: Nebojša Glogovac novi Hamlet!
Foto: Damir Dervišagić

Veliki Šekspir se vraća u Jugoslovensko dramsko

EKSKLUZIVNO: Nebojša Glogovac novi Hamlet!

Pop kultura -
Aleksandar Popovski za ulogu kraljevića izabrao glumca u četrdesetim, dok će njegovu ljubav igrati 20 godina mlađa koleginica, koja može da mu bude ćerka

Nakon desetak godina pauze vraća se na scenu Jugoslovenskog dramskog pozorišta Šekspirov junak Hamlet, ovog puta u režiji Aleksandra Popovskog, saznaje Kurir. Premijera istoimenog dela biće izvedena do kraja sezone, a u naslovnoj ulozi nastupiće Nebojša Glogovac (46).Reditelj iz Makedonije nije želeo da na klasičan način predstavi čuvenu tragediju Vilijama Šekspira iz 1600. godine, čiji pun naslov glasi „Tragedija Hamleta, danskog kraljevića“. Novo čitanje biće neobično jer će Hamleta, koji po nekim tumačenjima ima samo 17 godina, igrati Glogovac, odavno već zašao u petu deceniju života.- Ne želim da dajem nikakve izjave - rekao je Glogovac.Za razliku od ostarelog Hamleta, za njegovu najveću ljubav Ofeliju, kako saznaje Kurir, konkurišu dve mlade glumice koje su tek izašle sa studija: Jovana Gavrilović i Jovana Stojiljković, a Nebojši po godinama mogu da budu ćerke. Uloga danskog kraljevića je najznačajnija i najzahtevnija za jednog glumac i obeležava nečiju karijeru. Popovski i Glogovac već su sarađivali na predstavi „Višnjik“, a reditelj se poverio da ne bi ni radio „Hamleta“ da ga ne igra njegov prijatelj i, po mnogima, naš najbolji glumac.U istoriji srpskog pozorišta bilo je sam nekoliko Hamleta i Ofelija, ali nisu ga tumačili glumci u zrelim godinama kao što Glogovac. U poslednjem čitanju Nikole Zavišića igra ga žena. U JDP igrao ga je pre 16 godina Dragan Mićanović, a u drugim pozorištima i podelama kao mladi glumci veličine poput Radeta Šerbedžije, Raše Plaovića, Petra Banićevića i Slobodana Beštića. Žarko Laušević je devedesetih trebalo da bude novi Hamlet, ali nikad nije dočekao premijeru. Sonja Knežević je bila najmlađa Ofelija u istoriji srpskog pozorišta. Imala je samo 16 godina na Dubrovačkim letnjim igrama.

Posle Draže biće gejGLOGOVAC IGRA TRANDŽU KOD HRVATATokom leta publika u regionu biće u prilici da vidi novi film Rajka Grlića „Ustav Republike Hrvatske“, u kome glavnu ulogu tumači Nebojša Glogovac. On tumači lik hrvatskog profesora i penzionera, koji je pritom deklarisani homoseksualac i transvestit. Slična uloga još nije viđena u hrvatskoj kinematografiji, a srpskom glumcu hrvatski mediji zamerali su što je igrao generala Dražu Mihajlovića.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track