POLITIČKO GLASANJE NA EVROSONGU: Kako je Evropa ignorisala Rusa Lazarjeva!
Foto: Profimedia

Pobeda Ukrajine

POLITIČKO GLASANJE NA EVROSONGU: Kako je Evropa ignorisala Rusa Lazarjeva!

Pop kultura -

Ruski pevač Sergej Lazarjev zauzeo je treće mesto na Pesmi Evrovizije 2016. u Stokholmu osvojivši 491 bod, ali je pobedio po glasovima gledalaca.

Pobednica Pesme Evrovizije je Ukrajinka Džamala (32) s pesmim 1944, koja je posvećena progonu krimskih Tatara u vreme Staljinove represije.

Prema pravilima Evrovizije, o pobedniku odlučuju gledaoci iz Evrope i nacionalni žiri svake od 42 zemlje učesnice, ali ove godine pravila su promenjena - dok su se dosad sabirali glasovi gledalaca i žirija, sada su objavljivana odvojeno.

Prema rezultatima profesionalnih žirija pobednica je bila Dami Im iz Australije, a Lazarjev je osvojio peto mesto. Međutim, prema glasovima gledalaca, Rus je pobednik, sa 361 bodom, a Ukrajinka Džamala je odmah iza njega.

Foto Profimedia
Foto Profimedia

Pri tome, bez obzira na to što je ukrajinski žiri bojkotovao ruski nastup, televizijski gledaoci smatraju Lazarjeva pobednikom. Prema podacima o glasanju na zvaničnom sajtu Evrovizije i Ukrajinci su dali Lazarjevu najvišu ocenu - 12 bodova.

Džama, ukrajinska pobednica Foto Profimedia
Džama, ukrajinska pobednica Foto Profimedia

Treba primetiti da su pre glasanja organizatori pozvali članove žirija da budu objektivni i da isključe političke motive kada donose odluku. I učesnicima i njihovim timovima bilo je preporučeno da se suzdrže provokacija. Pa opet, u vreme pres konferencije posle drugog polufinala, pevačica Džemala je odbila da odgovara na pitanja ruskih novinara.

Foto Profimedia
Foto Profimedia

Bez obzira na uspeh 33-godišnjeg Rusa, mnogi predstavnici žirija su ignorisali njegov nastup. Dvadeset jedna zemlja od 41 koja je glasala nusu Rusiji dali ni bod: Češka, Irska, Gruzija, Finska, Švajcarska, Danska, Holandija, Izrael, Nemačka, Norveška, Australija, Belgija, Velika Britanija, Litvanija, Makedonija, Estonija, Italija, Poljska, Slovenija, Mađarska i Ukrajina.

Foto Printscreen/Twitter
Foto Printscreen/Twitter

Najviše ocenu ruskom pevaču dali su predstavnici četiri države Azerbejdžana, Kipra, Belorusije i Grčke.

Sergej Lazarjev izjavio je da je iznenađen što mu toliko država nije dalo ni bod iako je bio jedan od glavnih favorita.

"Vodio sam i po glasovima gledalaca i kladionicama i nisam ni sumnjao u pobedu do poslednjeg momenta govorio sam svojoj ekipi, narode još ništa nije sigurno, sve će rešiti glasovi žirija i gledalaca", izjavio je Sergej za televiziku Lajf.

Life

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track