PREMIJERA U JDP: Hamlet je poremećena i izmenjena ličnost
Foto: Nenad Petrović

Otvara sezonu Šekspirovim delom

PREMIJERA U JDP: Hamlet je poremećena i izmenjena ličnost

Pop kultura -

Nisam želeo da moj junak bude mladić. Znao sam da mi treba glumac koji je više puta doživeo nepravdu. Bez Nebojše Glogovca ne bih ni radio predstavu, kaže Popovski

Peti put u istoriji na sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta gledaćemo Šekspirovog junaka Hamleta, ovog puta u režiji Aleksandra Popovskog.

Ljubavnici... Nikola Rakočević i Jasna Đuričić
Ljubavnici... Nikola Rakočević i Jasna Đuričić

Premijerno izvođenje zakazano je za sutra veče, a u glavnoj ulozi nastupiće Nebojša Glogovac, glumac u zreloj životnoj dobi, a ne dečak kao što je u čuvenoj drami.- Poseban je momenat u životu kad se čovek dohvati „Hamleta“. Dosta dugo me progoni njegova rečenica da moraš biti surov da bi bio dobar, a drugo je fenomen nepravde. Nepravda, ali ne samo na visokim nivoima, nego što ulazi po kućama. Nisam mogao da gledam Hamleta kao mladića koji otkriva nepravdu. Nekako mi se činilo da mi treba glumac koji je više puta doživeo nepravdu na svojoj koži. Nisam želeo da uđem u projekat bez Nebojše Glogovca jer bi to bilo besmisleno. Hamlet je poremećen i izmenjena ličnost. Bio mi je potreban fantastičan glumac koga dobro poznajem. Kad smo se dogovorili da bude Hamlet, odmah sam mu rekao ko mu je mama i ko su ti ljudi koji prate glavnog junaka - objasnio je poznati makedonski reditelj.U podeli su kao Ofelija mlada Jovana Stojiljković, kraljicu majku tumači Jasna Đuričić, dok je Klaudije Nikola Rakočević.- Hamlet je utkan u svakom čoveku koji je spreman da se zapita šta radi u ovom životu i šta se dešava oko njega. On je deo svake poštene ličnosti - rekao je Glogovac i dodao:- Odgovornost je igrati Hamleta, ali zadovoljstvo. Postojao je na početku strah u izvesnoj meri da li to mogu i šta će to meni. Čini mi se da sam svoje biti ili ne biti prošao davno. Imao sam averziju prema „Hamletu“ kao student. Bio mi je to neki film koji nisam želeo da gledam. Nismo se gotivili, a onda je došao poziv od reditelja.

SKANDAL Prostakluk umetničkog direktora GORČIN HTEO DA SE BIJE S NOVINAROMGorčin Stojanović nije dozvolio da novinari postavljaju pitanja glumcima na konferenciji za medije, jer je planirano da budu dostupni za izjave nakon obraćanja. Međutim, kad je oficijelni deo bio gotov, ekipa predstave, izuzev reditelja, brzo je napustila hol i ostavila novinare bez mogućnosti da obave svoj posao. Kad smo se obratili Stojanoviću nakon razgovora s PR menadžerom i upitali zašto dogovor nije ispoštovan, umetnički direktor je revoltirano podigao ton.- Idite, vijajte ih po bifeu. Nikad vas nisam video da postavljate pitanja na konferenciji. To je moja najveća greška u karijeri. Ako imate nešto protiv toga, udarite me! - vikao je Gorčin.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track