NOVA SEZONA U ZVEZDARA TEATRU: Komedija o teroristi koji švercuje sarme
Foto: Shutterstock

Dušan Kovačević najavio

NOVA SEZONA U ZVEZDARA TEATRU: Komedija o teroristi koji švercuje sarme

Pop kultura -

Po istinitom, ličnom problemu profesor Nebojša Romčević napisao predstavu „Pasivno pušenje“, u kojoj Srbin pokušava da pređe granicu EU i iznenadi ćerku u Francuskoj.

Zvezdara teatar, jedino nacionalno pozorište bez stalnog ansambla, u novoj, 32. sezoni publiku će obradovati premijerom savremenog domaćeg teksta Nebojše Romčevića.

I on piše... Duško Kovačević
I on piše... Duško Kovačević

Na sceni već 8. oktobra biće izvedena drama „Pasivno pušenje“ u režiji Egona Savina, koju je pisac preživeo i na sopstvenoj koži kad je u Francuskoj uhapšen na aerodromu kao terorista.- Predstava je priča o tome šta se događa Srbinu kad pokuša da prenese sarmu na teritoriju Evropske unije. Naravno, u atmosferi straha od terorizma jedna pošiljka ćerki u Pariz pretvoriće se u skandal. Romčević je lično prošao kroz nešto slično i ima svedoke. Komad je jedna nadrealna komedija i vrlo bliska drami o strahu, paranoji i korupciji. Svaki Srbin malo tamnije puti koji nosi ranac jeste sumnjiv - rekao je direktor Zvezdara teatra Dušan Kovačević na jučerašnjoj konferenciji za medije.

Jedva čeka premijeru... Romčević
Jedva čeka premijeru... Romčević

Romčević je otkrio da premijere možda ne bi ni bilo da tekst nije dopao Egonu Savinu u ruke.- Bio sam zatvoren u zatvoru na pisti aerodroma „Šarl de Gol“ sa Arapima i Indusima. Najzanimljiviji su mi bili francuski policajci, koji su nesposobni i prestravljeni. Posle toga sam čak o našoj policiji počeo da mislim s više uvažavanja. Tokom moga hapšenja policiji su opljačkali i auto. Moj junak samo pokušava i da bude terorista - pohvalio se pisac.

U podeli su samo četiri muška lica: Aleksandar Đurica, Radoslav Milenković, Mladen Andrejević i Marko Baćović.- Meni je ovde najsmešnija naša opsednutost ulaskom u Evropsku uniju. Kolektivni san koji sanjamo zajedno i pojedinačno dovodi nas u situaciju da uđemo i kroz zatvorena vrata u svet sreće. To je kraj naših života jer mi to nećemo doživeti, a celog života smo živeli podmetnute snove. Dobar je znak da se i ja smejem na probama ovoj gorkoj farsi - smatra Savin.Komad ne može bez žena, tako da će kolege, kao glas s telefona, podržati Milica Gojković.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track