KUSTURICA TUGUJE ZA HOROM ALEKSANDROV: Plačem, moj ORKESTAR je otišao u smrt
Foto: Printscreen

Stradala 64 člana hora

KUSTURICA TUGUJE ZA HOROM ALEKSANDROV: Plačem, moj ORKESTAR je otišao u smrt

Pop kultura -

Članovi ruskog vojnog ansambla Aleksandrov, njih 64 poginuli su u padu avionu "tupoljev TU-154", koji se u nedelju srušio u Crno more.

"Njihov nestanak sa svetskih scena biće nenadoknadljiva šteta za našu dušu", rekao je Emir Kusturica, koji je sarađivao s nastradali, članovima ansambla. Prijateljstvo hora Aleksandrov i "No smoking orchersar" Emira Kusturica započelo je 2012. u Kremlju, a hor je Kusturici uzvratio u oktobru iste godine u Centru Sava. Posle su često zajedno nastupali.

"Ništa nije moglo da se meri s horom Aleksandrov. Njihovo pevanje nas je udaralo do dna duše. Svirali smo ranije i nikada ranije, ali ni kasnije nisam osetio neponovljivu snagu ljudskih glava čiji prapočetak je uvek bio ono Uraaa, koje smo slušali na Crvenom trgu. Svi smo lebdeli na tim visinama, najviše oni koji su shvatili da je to uzvik gostoprimstva ruskog naroda i želja da se kroz njihovo pojanje upozna širina te ruske duše, ali i ruske nostalgije", rekao je Kusturica.

"Aleksandrov" je bio hor koji je, kaže Kusturica, proizvodio uzbuđenje.

"Teško da se svaki put kada ih sluša čoveku ne otme suza. Svejedno da čo čaitav hor peva ili solisti vode kompoziciju", žali Kusturica za svojim prijateljima

"Bio je to vojni hor s kojim se ništa nije moglo meriti, jer vojna muzika nije proizvodila duboke ljudske emocije nego uzvišena osećanja. Oni su nam budili čitav spektar probuđenih emocija", potresen je Kusturica.

Blic/Vladimir Lojanica/Milica Bajić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track