POSLEDNJI POZDRAV JUNAKU DETINJSTVA: Hvala ti, Rašo, što si bio sa nama!
Foto: Dragana Udovičić

Komemoracija

POSLEDNJI POZDRAV JUNAKU DETINJSTVA: Hvala ti, Rašo, što si bio sa nama!

Pop kultura -

Komemoracija povodom smrti književnika, publiciste i dugogodišnjeg televizijskog urednika, Radivoja Raše Popova, održana je u zgradi Radio-televizije Srbije.

Sahrana će se održati u subotu, 22. aprila, u 13 časova, u Aleji zaslužnih građana, a opelo u Crkvi svetog Nikole na Novom groblju u Beogradu počinje u 12 časova.

Među prvima na komemoraciju su stigli sin Bojan, pozorišni režiser Dejan Mijač, političar Boško Obradović.

Govor je održao Ilija Cerović, glavni i odgovorni urednik Obrazovno-naučnog programa.

"Bio je uspešan i kao pisac i kao novinar. Ostaće nezaboravan kao Raša pronalazač. Velika je privilegijabila raditi sa njim. Ostaje nam tiha i duboka praznina. Hvala ti, Rašo, što si bio sa nama. Za neke ljude ne možete reći da su preminuli, tako je i sa našim Rašom", rekao je Ilija.

Foto: Dragana Udovičić
Foto: Dragana Udovičić

Nakon Ilije, i Petar Živadinović je imao najlepše reči za Popova.

"Raša je imao blistav um i hrabro je radio sve!Bio je jedan od najboljih pedagoga u Srbiji, najbolji primer onoga što je najvažnije u ljudskoj prirodi - želja za znanjem. Imao je duh igre! Njegova igra je slobodna igra, a u njegovom životu je najvažnija igra bila formiranje mladog duha. U Rašinom društvu nikada nije bilo dosadno. Svako je od njega mogao mnogo da nauči! Usmeravao je mlade duše u pravom smeru i taj blistav um nećemo nikad zaboraviti! Svojom pojavom unosio je veselost", rekao je Petar a onda dodao da je Raša sa decom imao nesvakidašnju bliskost.

"Nadao sam se da ćemo proslaviti pola stoleća poznavanja. Upoznali smo se na zboru filološkog fakulteta. Došao je da nas osudi kao studente u protestu. On nas nije osudio već nam se pridružio! Rekao je tada da se slaže sa studentima. Bio je kažnjen, ali on je govorio da mu je to nagrada. On nije samo glumio naučnika u emisijama za decu, on je zaista bio vrsan poznavalac. Imao je renesansnu želju za znanjem. Bio je šoumen ali je bio vrlo zanimljiv, i kao pesnik i kao pisac, a zbog toga se naša kritika ogrešila. Nadam se da će mu i tu dati zaslužno mesto. Raša se ponosio svojom porodicom, a posebno unukom Marijom koja je takođe pisala", rekao je on.

Foto: Dragana Udovičić
Foto: Dragana Udovičić

Podsetimo, Raša Popov preminuo je u sredu, 19. aprila, u 84. godini života.

Rođen je 26. juna 1933. i bio je srpski književnik, publicista, glumac i dugogodišnji televizijski novinar, novinar-saradnik Mokrinskih novina, ali i zvezda dečje televizijske emisije "Fazoni i fore". Autor je više desetina knjiga za decu i odrasle.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track