(VIDEO) DANAS U SRBIJI NEMA DRUGOG PUTA DO NA KOSOVO:   Ovako su srpski junaci na Vidovdan ginuli za KRST ČASNI! Pogledajte Boj na Kosovu!
Printscreen, Foto: Printscreen

MI DRUGE ZEMLJE DO OVE NEMAMO

(VIDEO) DANAS U SRBIJI NEMA DRUGOG PUTA DO NA KOSOVO: Ovako su srpski junaci na Vidovdan ginuli za KRST ČASNI! Pogledajte Boj na Kosovu!

Pop kultura -

Film "Boj na Kosovu" je jedan od kultnih istorijskih filmova u rangu istorijskog spektakla, jugoslovenske i srpske kinematografije, koji je snimljen 1989. godine povodom obeležavanja 600 godina od legendarne Kosovske bitke koja se odigrala davne 1389.godine između suprotstavljenih strana srpske i otomanske (turske) vojske.

O ishodu bitke se vekovima prepričavalo i polemisalo, kao i o tome ko je pravi pobednik, ali je ona definitivno imala veoma važnu ulogu u izgradnji srpskog nacionalnog bića.

Film je režirao Zdravko Šotra i snimio ga za samo mesec dana. Jedan deo filma snimljen je na Deliblatskoj peščari. Svetozar Cvetković izabran je da tumači lik Toplice Milana pretežno zbog svoje visine. U epskim narodnim pesmama, Toplica Milan opisan je kao junak koji je izrazito visok, a Svetozar kao jedan od najviših glumaca, sa svojih metar i devedeset tri centimetra bio je idealan za tu ulogu.

Citati iz filma ,,Boj na Kosovu”

* Ja ne odlučujem da li ću ići u bitku po tome kolika je sila koja mi preti, nego po tome koliku svetinju branim…

* Ova glava mnogo priča, odsecite je.

* Srbija se za vreme Cara Dušana ogledala u vodama tri mora, da se posle Dušanove smrti sa tri mora na tri Morave vrate. Od tri mora osta nam Pomorovalje, a Murat hoće i Pomoravlje da pomori.

*Tvoj poraz je u tome, Bajazite, što ne vidiš u čemu je naša pobeda.

* Danas u Srbiji nema drugog puta do na Kosovo ili sa Kosova.

* Najbolje bi bilo da smo složni. Onda se ne bi mi plašili Murata, nego bi se

Murat plašio nas.

* Pogledaj kako se Srbija pocepala, pogledaj šta rade srpski velikaši. Pre bi zbog vlasti pristali da se poturče nego da udare s tobom po Turcima. Šta da sabereš kada se sve rasipa. Svako želi da bude neki kralj. Da na praznu glavu stavi neku krunu. Nek je mala ko naprstak, al nek je kruna. Neka nema ni ni veslo, ni šilo ni iglu, al nek je kraljevina. Svako selo je postlao prestonica, svaka čatmara dvor.

* Misliš da ja ne znam čime raspolažem? Da ne znam da nisam car Stefan Dušan Silni? Mi sa Morave bežati nemamo kuda. Mi druge zemlje do ove na Moravi nemamo, a ovu koju imamo valja nam braniti.

* Od svih oblaka koji se nad Srbijom nadnose, ovaj nije ni prvi, ni poslednji, ni najcrnji.

(Kurir.rs/Sinemanija/Foto Printscreen)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Vidovdan za Srbiju sudbonosan

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track