PRIČA O PRAVOJ KAFANI SLOŽNA BRAĆA: Mesto brutalne trgovine ljudima, njihovim životima i sudbinama!
Foto: Printscreen YT

Naježićete se

PRIČA O PRAVOJ KAFANI SLOŽNA BRAĆA: Mesto brutalne trgovine ljudima, njihovim životima i sudbinama!

Pop kultura -

Posle rata u Bosni i Hercegovini, završenim u Dejtonu 1995. godine i koji je pored svega ostalog rasturio i ekipu oko legendarnih "nadrealista", srpski deo ekipe predvođen doktorom Neletom Karajlićem, na televizijske ekrane vratio se serijom "Složna braća", pričom o mestu gde su se susretali i ukrštali "interese" predstavnici Srba, Hrvata, Bošnjaka/Mislimana i neizostavne međunarodne zajednice, predstavljajući tradicionalni sarajevski humor u novonastalim geostrateškim okolnostima.

A za na početku rata je postojalo jedno mesto u Bosni, jedna kafana koja je podsećala upravo na "Složnu braću". O tome je svojevremeno pričao za producent Goran Marić, poznatiji kao Malkolm Muharem, tvorac sarajevskog pokreta „New Primitives".

"Tokom 1991. stalno sam dobijao neke pretnje, ali se nisam na to mnogo obazirao. Međutim, sredinom aprila, posle drugih barikada, na savet i nagovor jednog mog prijatelja muslimana, odlazim iz grada. I dalje sam mislio da će doći do neke političke nagodbe i da će stvari da se vrate u normalu. Ali to se nije desilo. Otišao sam u Ilijaš, odakle vodim poreklo, sa namerom da se vratim za nedelju-dve. Gledao sam svojim očima kako sve ide u pravcu jednog dugotrajnog rata, u osnovi potpuno besmislenog. Rata koji nije mogao rešiti ni jedan jedini problem. Iz Ilijaša odlazim na Pale, sa Pala u Beograd, onda dalje u Novi Sad, gde sam se zadržao sve do sada", rekao je o svojim kretanjima po izbijanju rata.

foto: Printscreen YT

O odlasku iz svog grada rekao je:

"Kad ti tvoj prijatelj musliman kaže da treba da se skloniš iz Sarajeva jer ti preti smrtna opasnost, ostaće večna dilema da li ti je spasao život ili je to bio deo strategije organizovanog proterivanja Srba iz grada. Uglavnom, ko od Srba nije napustio grad u aprilu ili najkasnije u maju, ostao je u gradu kao zatočenik. Svaki Srbin koji nije poverovao u muslimansku propagandu o građanskoj BiH, prošao je kroz pakao neviđene fizičke i psihičke torture od svojih komšija. Svi oni koji su ostali u gradu da čuvaju stanove napravili su i sebi i svojim familijama ogromne probleme. Srbima nije bilo dozvoljeno da napuštaju grad, ali za 10.000 maraka mogao si otkupiti rođaka preko Juke ili Čele, izvući ga iz grada i prebaciti na slobodnu srpsku teritoriju".

I tu dolazimo do priče koja nalikuje "Složnoj braći".

"Na početku rata na Stupu, baš kao u seriji 'Složna braća', radila je kafana 'Delminijum', u koju su dolazile sve vojske. Četnici, mudžahedini i ustaše, na istom mestu... Majka mog druga je ostala u Sarajevu i on ode u tu kafanu i kaže: 'Meho, bi li mogao da mi izvučeš majku?' Ovaj kaže: 'Kako ne bih mogao.' Onda sin pita: 'Koliko će me to koštati?' Ovaj mu odgovori: 'Jarane, za tebe ništa.' Seda u auto i vraća se u roku od pola sata i dovodi mu majku. Bilo je, dakle, i takvih slučajeva, ali u osnovi radilo se o brutalnoj trgovini ljudima, njihovim životima i njihovim sudbinama. Postojao je organizovan i razrađen sistem prodaje ljudi sve četiri godine rata. Nažalost, hiljade Srba je završilo u Kazanima i drugim sarajevskim stratištima, o čemu se ovde a i tamo nerado govori.

foto: Printscreen YT

Grad sam napustio posle drugih barikada 6. aprila. U sećanju mi je ostao opustošen grad. Svi kiosci Politike u Sarajevu su razbijeni i opljačkani. Dan ranije sarajevska televizija prenosi kako Juka Prazina i njegova ekipa pljačka diskonte sa hranom. Sve su opustošili, samo su na sredini velike hale ostavili gomilu slanine kako bi naglasili svoju versku pripadnost. Još je kao neki mir. U Ilijašu, koji je pod srpskom kontrolom, srećem sekretara SDA, koji tu živi. Svaki dan ide na posao, prolazi kroz srpske kao i muslimanske barikade. Još uvek ima poštovanja među ljudima. Sve deluje normalno, ali svakim danom postaje sve nenormalnije. U osnovi, sve se raspada..."

foto: Printscreen YT

(Kurir.rs/Nedeljnik.rs, Foto: Printscreen/YT)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Otkrivamo vam uzbudljive detalje sa snimanja nove sezone serije Ubice mog oca

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track