MARKO NIKOLIĆ PORUČIO U BANJI: Bez dobre priče nema ni filma
Foto: Fonet

ANALIZA

MARKO NIKOLIĆ PORUČIO U BANJI: Bez dobre priče nema ni filma

Pop kultura -

Glumac otvorio Festival filmskog scenarija, na kome će se 14 filmova boriti za nagrade

Marko Nikolić otvorio je u nedelju uveče u Vrnjačkoj Banji 41. Festival filmskog scenarija. Glumac se našalio da mu je čast da bude na festivalu pripala zbog prijateljstva s novim direktorom Markom Živićem.

- Da mi je neko pre 60 godina, tu malo niže, gde je ta tvrđavica, dok sam sa drugarima cimao na nekoj kiši na ekskurziji iz Kraljeva jednu cigaru krijući se od profesora Kričkovića, rekao: „Hej, Marko, za jedno 60 godina ćeš ti na ovom mestu otvoriti Festival filmskog scenarija“, prvo bih ga pitao šta je to, a kao drugo, pomislio bih u sebi: „Iz tvojih usta u božje uši“ - rekao je Nikolić.

Nestašni dečak

Priznati glumac je pre otvaranja FFS rekao Tanjugu da je kao rođeni Kraljevčanin u Vrnjačkoj Banji proveo detinjstvo i mladost.

- U najtežim danima, ovaj festival je, rame uz rame sa Nišom, recimo, uspevao da opstane, pa makar na megnetoskopu i sa pet-šest filmova. Ja sam uvek tvrdio da je ovo najevropskija od svih banja - istakao je Nikolić.

On kaže da dobar scenario nije garant dobrog filma, ali da je za dobar film neophodan dobar scenario.

- Ljudi se hvataju za svašta kada dobiju loš scenario za filmove koji iz političkih ili ko zna kojih razloga moraju da budu snimljeni. Onda se reditelji i glumci hvataju za sve i svašta ne bi li se nekako izvadili i obično od toga nema ništa. Ne može da se desi nikakvo čudo koje bi takav film spaslo. Sve može da se nadoknadi, ali ne i loš scenario. Tu dobrog filma nema - zaključio je Nikolić.

Kusta van konkurencije

U selekciji se nalazi 14 filmova, a van konkurencije biće prikazano Kusturičino ostvarenje „Na mlečnom putu“.

Kurir / E.K.

Foto: Fonet

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track