TANJA BOŠKOVIĆ: Stare u Srbiji diskriminišu
Foto: Igor Mandić

Glumica o stanju u društvu

TANJA BOŠKOVIĆ: Stare u Srbiji diskriminišu

Pop kultura -

Kad pozovete Hitnu pomoć, prvo vas pitaju koliko pacijent ima godina. Preko 55 godina ste na poslednjem mestu, a za one od 80 neće da dolaze uopšte, kaže glumica uoči večerašnje premijere u Ateljeu 212

Predstava „Moja ti“, koja obrađuje temu istopolne ljubavi, večeras će premijerno biti izvedena u Ateljeu 212. Rediteljka iz Londona Aleksandra Milavić Dejvis okupila je prvi put na sceni tri dive - Svetlanu Bojković, Goricu Popović i Tanju Bošković.

- Tekst mi se uopšte nije dopao na prvo čitanje. Nisam htela to da igram. Međutim, nakon 15 minuta probe shvatila sam da je ovo komad o usamljenosti - kaže Tanja Bošković.

Glumica tumači lik sudije, koja pomaže glavnoj junakinji (Ceca Bojković, op. aut.) da se izbori za svoju slobodu.

- Ne sudim nikome u komadu, pa ni sebi. Zagorka kao sudija u penziji koristi samo silu svoje energije da bi rekla tu važnu stvar: „Svako ima pravo na sopstvenu slobodu. Ne može se krasti i folirati, već samo čistom ljubavlju mogu i planine da se pomere“ - objašnjava Boškovićeva.

Ona kaže da starost nije lepa i da je na svom primeru osetila diskriminaciju:

- Kad pozovete Hitnu pomoć, prvo vas pitaju koliko pacijent ima godina. Preko 55 godina ste na poslednjem mestu, a za one od 80 neće da dolaze uopšte. Diskriminacija je strašna. Nejaki stradaju. Mi smo krivi što se nismo izborili s lošim đacima koji poznaju samo zakon jačeg.

foto: Igor Mandić

Tanja nema strah od starosti.

- Ne plašim se tuđeg pogleda jer smem da pogledam ljudima u oči. To je pitanje savesti i morala. Nisam moralista i ne predstavljam se lažno. Vrlo je jednostavno. Istina nas leči od zavisti, koja je bolna. Meni je žao što pozorišta plaćaju za ono što političari suštinske nemaju - autentičnost i velike darove. Oni su kukavice jer imaju ambicije da urede tuđi život, a ne znaju da srede svoj. Političari moraju da se plaše, jer će biti razotkriveni. Sve više njih kako ode s vlasti, ide pravo u zatvor. To je čudo jedno i nije bilo toga kad sam bila mlada ili nisam primećivala - kaže Tanja i dodaje:

- Plašim se samo zemljotresa i uragana jer su to sile prirode. Mi smo oholi ljudi. Ne moramo da unovčimo svaku svoju laž.

Ljubomir Radanov

Pogled unazad

JEDINO SE PONOSIM DECOM

Tanja Bošković kaže da je njena najveća uloga to što se ostvarila kao majka.

- Da nisam rodila decu, moj život bi bio velika bruka. Jedino se tim ponosim, a svega ostalog me je sramota. Možda sam mogla još nešto. Glupostima sam se zamajavala - priznaje diva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track