(FOTO) LEPOTA NOSI PORUKU POMERANJA: Reditelj Jan Fabr otvorio 51. Bitef
Foto: Dragana Udovičić

PUBLIKA ĆE MOĆI DA POGLEDA RAZNE PREDSTAVE

(FOTO) LEPOTA NOSI PORUKU POMERANJA: Reditelj Jan Fabr otvorio 51. Bitef

Pop kultura -

Beogradski internacionalni teatarski festival (Bitef) otvorio je večeras u Centru Sava flamanski reditelj Jan Fabr, uoči izvođenja njegove 24-časovne predstave "Olimp u slavu kulta tragedije".

"Lepota čak i kada stvara konfuziju i biva subverzivna uvek nosi poruku pomeranja. Sa tim poklonom otvaram 51. Bitef", rekao je flamanski reditelj Jan Fabr.

Publika je mogla samo da čuje njegov glas jer ansambl sastavljen od 20 plesača, glumaca i izvodjača iz različitih zemalja ne dozvoljava da se na bini, pre izvodjenja prestave, pojavi bilo ko.

foto: Dragana Udovičić

Fabr, multimedijalni umetnik, dramski pisac, reditelj i koreograf poželeo je doprodošlicu svim posetiocima iz ma kog kraja sveta su došli. Predstava "Olimp u slavu kulta tragedije" sastavljena je od 15 tragedija, medju kojima su "Dionisove Bahantkinje", "Edip", "Fedra", "Herakle", "Antigona", "Orestija", "Dionizijske noći".

foto: Dragana Udovičić

"Olimp" se zbog svoje složenosti i zahtevnosti ne izvodi često pa će Beogradska publika videti 10. izvođenje. Pre Beograda predstava je odigrana samo na najvećim svetskim festivalima poput onog u Beču, Berlinu, Avinjonu, Amsterdamu i Jerusalimu. Fabr se publici u Beogradu predstavio i 1984. na 18. Bitefu predstavom "Moć pozorišnih ludosti", kada je osvojio festivalski gran-pri "Mira Trailović", a 2011. godine otvorio je 45. Bitef predstavom "Prometej pejzaž II".

foto: Dragana Udovičić

Maratonska predstava "Olimp" počela je danas oko 18.00 časova, a završava se 24 sata kasnije.

foto: Dragana Udovičić

Publika će do 30. septembra na Bitefu moći da vidi i dve predstave slovenačkog reditelja Jerneja Lorencija "Carstvo nebesko" i "Bilbija, prvi pokušaj", kao i predstave Iranca Amira Reza Kuhestanija "(Sa)Slušanje" i Nemca, turskog porekla, Ersana Montaga, "Sneg" po delu nobelovca Orhana Pamuka i "Isterbljenje".

foto: Dragana Udovičić

Sinoć je na repertoaru bila polumaratonska predstava "Kvizula", koja je imala strukturu beskonačnog kviza u kome se smenjuju pitanja i odgovori na razne teme, u rasponu od ličnih i banalnih do javnih i filozofskih.

foto: Dragana Udovičić

Za razliku od prošlogodišnjih 12 predstava u dužini od 18 sati, ovogodišnjih sedam traje preko 40 sati, što 51. Bitefu, u skladu sa sloganom "Epik trip" (Epsko putovanje), dodaje dimenziju epskog trajanja.

foto: Dragana Udovičić

(Kurir.rs/Beta, Foto: Dragana Udovičić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track