POSLE 10 GODINA: Muzej savremene umetnosti kreće s radom
Foto: Mirjana Boba Stojadinović

Otvaranje sedam dana i noći

POSLE 10 GODINA: Muzej savremene umetnosti kreće s radom

Pop kultura -

Prvih sedam dana, do 27. oktobra, od 10 časova publika će biti u mogućnosti da u bilo koje vreme obiđe izložbu, a ulaz će biti besplatan

Zgrada ovog kulturnog zdanja bila je zatvorena od 2007, a 20. oktobra izložbom „Sekvence. Umetnost Jugoslavije i Srbije iz zbirki MSU“ otvoriće svoja vrata

Nakon što je deset godina bila zatvorena za javnost, renovirana zgrada Muzeja savremene umetnosti napokon otvara svoja vrata 20. oktobra u 10 časova izložbom „Sekvence. Umetnost Jugoslavije i Srbije iz zbirki Muzeja savremene umetnosti“.

Prvih sedam dana, do 27. oktobra, od 10 časova publika će biti u mogućnosti da u bilo koje vreme obiđe izložbu, a ulaz će biti besplatan.

Zatvoren 10 godina

Zgrada Muzeja savremene umetnosti delo je arhitekata Ivana Antića i Ivanke Raspopović i zidana je od 1960. do 1965. godine. Zdanje je 2007. zatvoreno za publiku, tada je otpočela prva faza rekonstrukcije i adaptacije. Poslednja faza radova okončana je u septembru 2017.

Kolekcija Muzeja savremene umetnosti formira se još od 1958. godine, od vremena osnivanja Moderne galerije, da bi se što bolje predstavili najznačajniji umetnici, razdoblja, pokreti i tendencije umetnosti 20. veka na prostoru Balkana, Srbije i šire. Danas kolekcija muzeja broji više od 8.000 dela.

Nova izložba dela iz zbirki MSU obuhvata preko 300 radova koji su obeležili period od početka 20. veka do danas. Autor koncepcije je dr Dejan Sretenović, a pored njega kustosi izložbe su i mr Mišela Blanuša i dr Zoran Erić.

Bogat prateći program

U okviru sedmodnevnog otvaranja izložbe „Sekvence“ planiran je i prateći program. U saradnji s Beogradskom filharmonijom, nastupiće dirigent Hajnc Karl Gruber, sopran Branislava Podrumac i dirigent Urs Gabrijel Felc. Zahvaljujući Beogradskom festivalu igre, gost muzeja biće koreograf Jakopo Godani s igračima kompanije „Balet Frankfurt“ i postavkom s baletskim igračima iz Srbije. Biće organizovan i muzički program na platou ispred muzeja.

Kurir / E.K.

Foto: Mirjana Boba Stojadinović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track