SKANDAL! EVO KO JE GOŠĆA SAJMA KNJIGA: Herta Miler pljuje SPC i Srbe
Foto: Marina Lopičić

Pisci ogorčeni

SKANDAL! EVO KO JE GOŠĆA SAJMA KNJIGA: Herta Miler pljuje SPC i Srbe

Pop kultura -

Nemačka književnica Herta Miler naljutila ovdašnju javnost izjavom da je „Kosovu i Bosni naneto mnogo zla“ i da je „to bio grozni nacionalizam, u kojem je i Srpska pravoslavna crkva dosta učestvovala“

- Kosovu i Bosni je naneto mnogo zla i to je bio grozni nacionalizam, u kojem je i Srpska pravoslavna crkva dosta učestvovala. Nisam to očekivala i bila sam prestrašena što se to dešava u Jugoslaviji jer je to bila otvorena zemlja - smatra nobelovka Herta Miler.

Nemačka književnica je, na tribini u Jugoslovenskom dramskom pozorištu pod nazivom „Logika 29. februara“, o eksploziji nacionalizma na prostoru bivše Jugoslavije razgovarala s našim književnikom i prevodiocem Ivanom Ivanjijem i nemačkim piscem Mihaelom Martensom.

Podržala bombardovanje

Najveća zvezda ovogodišnjeg Sajma knjiga je skandaloznim izjavama, u kojima je pravdala NATO bombardovanje, optuživala Srbe i SPC za rat na Kosovu i u Bosni, bacila neprihvatljivu ideološku senku na beogradski praznik pisane reči.

Tokom 1999. godine, kad je Beograd bombardovan, Milerova je u eseju napisala da ne razume arogantni stav prema NATO koji pokazuju mnogi i da Milošević mora biti zaustavljen za sva vremena.

- Srbija je sama sebi nanela zlo i njeni građani moraju da žive sa istinom da su sami sebi naneli patnju - poručila je književnica, koja je naglasila da želi sve najbolje našoj zemlji i narodu.

foto: Aleksandar Jovanović

Publika u JDP je negodovala zbog ovakvih izjava, a Milerovu kritikuju i njene kolege u Srbiji.

- Verovatno je zaboravila da kaže „crkve“ - kaže akademik Matija Bećković.

foto: Petar Lazović

Oštar prema neprimerenim izjavama gošće bio je i mladi pisac Slaviša Pavlović.

- Ćerka SS oficira Herta Miler, nobelovka, dođe u Srbiju i optuži narod, SPC... Momentalno bih je poslao nazad, sa sve knjigama - kaže Pavlović.

foto: Vladimir Šporčić

Ona je mediokritet

Mirjana Bobić Mojsilović smatra da je njena izjava politička.

- Znamo da je Nobelova nagrada politička nagrada. Dobio ju je Obama za mir, pre nego što je postao predsednik Amerike. Milerova je ovim potezom potvrdila da je ovakvo priznanje nadnica za političku korektnost - kaže Mirjana Bobić.

foto: Dragana Udovičić

Vladimir Kecmanović smatra da Milerova nije dostojan dobitnik Nobelove nagrade.

- Niko više sa Zapada ko drži do svoje reputacije ne bi davao tako ekstremne izjave, ni prosečan pisac, a ne dobitnik Nobelove nagrade. Razumem da Nobel daje nekome pravo da govori, ali jasno je onima koji je u Srbiji propagiraju da je njen mediokritetski nastup kontraproduktivan - kaže Kecmanović.

Niko iz SPC do zaključenja broja nije odgovorio na naše pozive.

foto: Privatna Arhiva

Šokantna biografija

TATA JOJ UBIJAO ZA HITLERA

Herta Miler odrasla je u rumunskog delu Banata, a njen otac Jozef bio je dobrovoljac i visoki oficir u elitnim SS odredima Adolfa Hitlera. Služio je Velikom rajhu u tenkovskoj jedinici zajedno s čuvenim piscem Ginterom Grasom.

SREDA 25. 10.

13.00 Laguna Dragoslav Mihajlović

14.00 Plava sofa Jonas Lišer

16.00 Sala Ivo Andrić Emir Kusturica

17.00 Laguna Dragan Velikić

18.00 Laguna Dušan Kovačević

Kurir / Ljubomir Radanov

Foto: Aleksandar Jovanović, Privatna arhiva, Vladimir Šporčić, Dragana Udovičić, Marina Lopičić, Petar Lazović

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Ekskluzivni izveštaj DB: Arkan pravio haos u Beogradu po nalogu crnogorske tajne službe!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track