BRUTALAN Emir Kusturica: Nobelovka opravdava sve civilne žrtve NATO
Foto: Dragan Kadić, Marina Lopičić

Posle skandaloznog nastupa Herte Miler

BRUTALAN Emir Kusturica: Nobelovka opravdava sve civilne žrtve NATO

Pop kultura -

Ona preferira vojnostrateški put do nacionalnog osvešćenja, radijaciju koju bombe ostavljaju i ne veruje u efikasnost metafore i književnog izraza

Na Sajmu knjiga sreda je protekla u znaku domaćih autora Emira Kusturice, Dragana Velikića, Dušana Kovačevića i Dragoslava Mihajlovića.

Kusturica je učestvovao u diskusiji na temu „Most u književnosti, istoriji i kinematografiji“, ali je prokomentarisao i skandalozni nastup nobelovke Herte Miler, koja je govoreći u JDP podržala bombardovanje Srbije 1999. godine i optužila Srpsku pravoslavnu crkvu za učešće u ratu na Kosovu i u Bosni.

- Posle nastupa Milerove jasno je kako su organizatori Sajma knjiga napravili grešku. Trebalo je da se dogovore s nadležnim organima i spisateljicu pozovu na vojnu paradu, nikako na mesto gde se skupljaju ljubitelji književnosti. Zbog toga što se vidi da ona preferira vojnostrateški put do nacionalnog osvešćenja, radijaciju koju uranijumske bombe ostavljaju u prostoru i da ne veruje u efikasnost metafore i književnog izraza - piše Kusturica u svom autorskom tekstu.

Reditelj kaže da bi nobelovka mogla da održi predavanje na temu „Uticaj uranijuma na osvešćenje zabludele evropske nacije“.

- Pretpostavljam da bi u okolnostima vojne parade otvorila srce i poistovetila i Sovjetski Savez sa Ruskom Federacijom, te pokušala da nas ubedi kako je oslobađanje Beograda 1944. bilo relativno i kako je došlo vreme za podizanje spomenika nacističkim vojnicima. Ne sumnjam da bi ona do kraja izrazila svoju humanost konstatacijom da su i oni bili ljudi. Okreni-obrni, po onome što je izgovorila u pozorištu, ona je htela da kaže „u stvarnosti je sve kao i u fudbalu, gde na kraju, u drugom poluvremenu, svakako pobede Nemci - uviđa reditelj.

Kusturica poziva ovogodišnju gošću sajma da položi cveće na gubilište kragujevačkih đaka i profesora.

- Nakon onoga što je izgovorila u Jugoslovenskom dramskom tako bi bilo najbolje. Pokazalo se, naime, da kada nobelovka govori rečnikom vojnikinje, otme joj se ono što literatura ne trpi. U svoje ime i pod firmom Nobelove nagrade opravdava civilne žrtve. Doduše, sve to čini, kako kaže, ne zbog sebe, nego u našu korist. Alfred Nobel se prži u grobu jer njegov laureat tvrdi da je upotreba dinamita i gorih naprava zdrava stvar za ljudski rod i osvešćenje nacije - ističe Kusta, tvrdeći da je Milerovoj više mesto na Sajmu automobila nego u slavu pisane reči.

- Zamišljam Hertu kraj „mercedesa konvertibl“, ponosna kao oni vojnici koji su umarširali u Beograd aprila 1941. nakon bombardovanja Beograda, koje je bilo mnogo slabije, tvrde stručnjaci, njene kolege, od onog koje je izveo NATO 1999. - završava pisac i reditelj.

foto: Beta

Nepravda

NOBELA JE ZASLUŽIO SAMO PETER HANDKE

Kusturica kaže da je Nobelova nagrada otišla u pogrešne ruke.

- Nagrada bi umesto Herti Miler 2009. godine, morala da bude uručena najvećem živom austrijskom piscu Peteru Handkeu - smatra Emir Kusturica.

Kurir / LJ. Radanov - M. Cukić

Foto: Dragan Kadić, Marina Lopičić, Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track