KUSTURICA: Novine su pune Šekspirovih ludih zapleta
Foto: Aleksandar Jovanović

Reditelj o stanju u medijima

KUSTURICA: Novine su pune Šekspirovih ludih zapleta

Pop kultura -

Inspiracija za umetnike Svakodnevni izveštaji nam pred nos donose priče poput one u „Zločinu i kazni“. Samo treba to da uobličimo, smatra reditelj

Drugi jesenji pozorišni festival, pod sloganom „Kao da živimo u međuvremenu“, održan je u petak i subotu u Drvengradu, a publici su se predstavili studenti glume.

Osnivač festivala Emir Kusturica kaže da se genijalna misao akademika Matije Bećkovića, koja je slogan festivala, može odnositi na svako vreme.

Povratak u barok

- Mi živimo u vremenu koje nije naklonjeno, kao manje-više i sva vremena u poslednjih 200 godina, ali nas utoliko više obavezuje da se bavimo onim što nas boli. Produbljujući ideju naše građanske umetnosti, mi zapravo hvatamo korak s tim vremenom - rekao je Kusturica Tanjugu.

On ističe da umetnost nije u krizi.

- Umetnost je samo u fazi u kojoj se ponavlja ona priča iz baroka, kada svaka od tih formi koje mi projektujemo zapravo ostaje zabeležena i da je samo veća mogućnost opstanka artefakata nego što je bila pre. Neko može da napravi film koji nema u bioskopu dva gledaoca, ali ako je dobar, on će na Jutjubu ili u bilo kojoj elektronskoj formi da proživi duži život nego što je čovek pretpostavio - primetio je proslavljeni reditelj.

Utoliko je važnije, kaže Kusturica, da se ne gubi ideja o sebi i da se odgovori na osnovna pitanja, bilo na postmoderan način, bilo na klasičan.

Naši životi

- Naši životi su puni zapleta. Svakodnevni novinski izveštaji nam pred nos donose najjače moguće Šekspirove zaplete, kriminalne, i zamislite da neko sutra u jednom od tabloida ispriča priču „Zločina i kazne“. Bila bi to najnormalnija stvar. Samo treba da je prepoznamo i snagom svoje želje i formalnim darom to uobličimo - rekao je Emir.

O Dušanu Kovačeviću

POZORIŠTEM SE BRANIMO OD NOVE RATNE KATARZE

Kusturica je govorio da je opsesija kosmosom Dušana Kovačevića govori o dubokoj vezi koju pozorište oživljava kada je u pitanju veliki pisac s vremenom u kome živimo.

- Naše vreme nikad nije bilo bliže otkriću da postoje druge civilizacije i da mi nismo jedini, i to pre nego što ova uđe u svoju ratnu katarzu. Valjda neće. Pozorište služi da nas odbrani od te vrste katarze, a najveće uzbuđenje je ovaj festival i sve više ljudi koji dolaze iz različitih krajeva, kao i u Epidaurus - istakao je profesor.

Kurir / E.K.

Foto: Aleksandar Jovanović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track