POJAČANJA U SANU: Srbljanovićka, Kusturica i Bregović postaju akademici
Foto: Damir Dervišagić, Dragan Kadić, Nemanja Pančić

Srpska akademija nauka bira nove članove

POJAČANJA U SANU: Srbljanovićka, Kusturica i Bregović postaju akademici

Pop kultura -

Proslavljeni reditelj, muzičar i spisateljica najozbiljniji kandidati za članove Akademije na izborima koji su juče raspisani

Na oglasnim tablama Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) juče je objavljen poziv zainteresovanima da predlože kandidate za članstvo u ovoj instituciji.

Predsednik Akademije Vladimir Kostić najavio je da će biti veliki skandal i tragedija ako u odeljenje društvenih nauka ne bude primljen niko, a kako Kurir saznaje, najozbiljniji kandidati koji mogu da postanu akademici jesu proslavljeni reditelj Emir Kusturica, muzičar Goran Bregović i dramska spisateljica Biljana Srbljanović.

Promene

- SANU s Kostićem na čelu već više od godinu dana planira da ozbiljno pojača svoje redove. Izbori za nove akademike biće dugi, ali za razliku od dosadašnje prakse, odsad će konačno i filmski reditelji i glumci moći da budu članovi ove institucije.

Tako se očekuje da će Kusturica među prvima biti predložen, a zatim i izabran za dopisnog člana Akademije. To bi bilo veoma značajno i za Akademiju, jer je reč o čoveku koji je priznat umetnik kako na Balkanu tako i širom sveta, te svakako može doprineti afirmaciji i podizanju ugleda ove značajne srpske institucije. Goran Bregović je odavno viđen za akademika, kao i spisateljica Biljana Srbljanović, koja ima najveći broj Sterijinih nagrada - kaže izvor Kurira iz akademskih krugova.

Matija Bećković, foto: Marina Lopičić

Niko kao Kusturica

U SANU nije bilo moguće zvanično dobiti komentar ovim povodom. S druge strane, akademik Matija Bećković i ranije je blagonaklono gledao na mogućnost da Kusturica pojača redove Akademije.

- Kusturici je mesto u SANU po više osnova. Da zanemarimo i njegove filmove, knjige i njegovu ličnost, pa da, recimo, pomenemo samo da je on autor dva grada, i to jednog od kamena i jednog od drveta, te dve crkve u tim gradovima, jedne drvene i druge kamene, koje nije samo podigao nego izmislio i projektovao i u njima odredio mesto svakoj čiviji... Koji drugi arhitekta je ostvario takvo delo? - izjavio je Bećković za Kurir kad se prvi bavio temom novih potencijalnih akademika.

Gordan Mihić, foto: Fonet

Velikani

STIŽU I MAKAVEJEV, MIHIĆ I ŽILNIK

Pored Emira Kusturice, Biljane Srbljanović i Goran Bregovića, na narednim izborima za članove Srpske akademije nauka i umetnosti, kako saznajemo, biće predloženi i drugi umetnici poput Dušana Makavejeva, Gordana Mihića i Želimira Žilnika.

- Glavni zagovornik da ovi velikani umetnosti ponesu i titulu akademika jeste Petar Volk - tvrdi naš izvor.

Bregović

CENJEN I VAN SRBIJE

Na izborima SANU Gorana Bregovića mogla bi da predloži njegova bivša saradnica i najmlađi akademik Isidora Žebeljan. Brega iza sebe ima dela primenjene muzike, kao i nastupe u Karnegi holu, Operi u Sidneju, Rojal festival holu u Londonu, tri dana uzastopno u Ejveri Fišer holu u Njujorku, teatru Šanzelize ili filharmonijskim salama u Birmingemu, Stokholmu i Kelnu. Pre pet godina njegovo ime izostavljeno je s liste.

Kurir / Ekipa Kurira

Foto: Nemanja Pančić, Damir Dervišagić, Dragan Kadić, Marina Lopičić, Fonet

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track