ISTI DEJANA PETROVIĆA U AMSTERDAMU: Srpski dokumentarac u borbi za Oskara
Foto: Promo

Festival

ISTI DEJANA PETROVIĆA U AMSTERDAMU: Srpski dokumentarac u borbi za Oskara

Pop kultura -

Film na jedinstven način prikazuje svakodnevicu osuđenika i stražara u nekoliko najvećih zatvora u našoj zemlji, a ukoliko pobedi, ulazi u trku za „zlatnog dečaka“

Ostvarenje Dejana Petrovića „Isti“ imaće svetsku premijeru u takmičarskom programu najznačajnijeg festivala dokumentarnog filma u Amsterdamu, a ukoliko pobedi, ulazi u kvalifikacije za nominacije za Oskara.

„Isti“ na jedinstven način prikazuje svakodnevicu osuđenika i stražara u nekoliko najvećih zatvora u Srbiji.

- Tokom osmomesečnog perioda istraživanja sa kolegama, pokušali smo da otkrijemo različite aspekte boravka u zatvoru. Zatvorski sistem, u kome su osuđenici odvojeni od porodice, prihvataju nove vrednosti, prihvataju zvanične hijerarhije postavljene od uprave, ali i one unutar zatvoreničke zajednice, poseban je - kaže Petrović i dodaje:

- Dok snimate dokumentarac u zatvoru, s jedne strane morate da poštujete stroga pravila i kontrolu, a s druge strane, da biste bili uverljivi, morate biti spontani - beležiti „deliće“ stvarnosti, bez nameštanja. Pomiriti te dve strane bio je i najveći izazov za mene. Uz podršku Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde, upravnika i stražara, kao i samih osuđenika, ali i zahvaljujući profesionalizmu članova ekipe filma, mislim da smo uspeli.

Petrović kaže da ga relativnost slobode čoveka, kao univerzalna tema, već nekoliko godina zaokuplja.

- Ovim filmom se postavlja pitanje koliko je zapravo svako od nas slobodan u svakodnevnom životu, u svom uobičajenom okruženju, u različitim ulogama koje nam život nameće. Koliko surovost savremenog trenutka nipodaštava vrednost čoveka kao pojedinca. Koliko smo jedan mali, zamenjivi šraf sistema koji nas svodi na broj, dehumanizira i čini nemoćnim - objašnjava autor.

Kurir / M. C.

Foto: Promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track