SNIMA SE SERIJA KORENI Sloboda Mićalović Ćetković: Žena čuva porodicu od uništenja!
Foto: Vladimir Šporčić

VAŽAN ANGAŽMAN

SNIMA SE SERIJA KORENI Sloboda Mićalović Ćetković: Žena čuva porodicu od uništenja!

Pop kultura -

Ćosićeva Simka je ispravno postupila. To što je uradila nije bila prevara. Ona uspeva da pronađe način da se Katićima ne ugasi loza, kaže glumica

U rustičnim selima Gornji Račnik i Bagrdan, nedaleko od Jagodine, Sloboda Mićalović Ćetković već pet nedelja snima seriju „Koreni“ po istoimenom romanu Dobrice Ćosića.

- Zahvalno je za svakog glumca kad tumači lik iz literature. Simka je jedinstvena žena u srpskoj književnosti, kompleksna i slojevita. Uloga mi je došla u pravom trenutku kad je u pitanju moja glumačka zrelost - kaže Sloboda i dodaje:

- Simka je svedok jedne porodične nesreće i gašenja loze Katića. Ona uspeva, kao što Ćosić kaže, da pronađe način da im se loza ne ugasi. Velika je stvar što se RTS potrudio da podrži jedan skup projekat. Danas se gubi osećaj za lepo, estetiku, osećaj za moral, a oni se bore da opstanemo kao nacija. Bez kulture i obrazovanja nema nam mrdanja.

Reditelj Ivan Živković i Anica Dobra, foto: Vladimir Šporčić

Kvalitet i dobra gluma

Glumica je već ranije igla u seriji „Čizmaši“, ali ne vidi sličnosti između te dve žene.

- Priče povezuje samo kvalitet. „Koreni“ su nešto drugo i veće - iskrena je glumica.

Sloboda smimala scenu sa sinom Adamom, foto: Vladimir Šporčić

Sloboda vidi mnogo sličnosti s likom Simke, koja je odlučila da prevari supruga i tako produži njihovu lozu i rodi naslednika.

- Žena je u to vreme čuvala porodicu i pokušavala da očuva kuću, a tako je i danas. Nismo mi beskrajno sposobne, nego nam je priroda takva da se snalazimo. Simka je ispravno postupila. To što je uradila nije bila prevara. „Koreni“ su san svakog glumca. Kad izgovorimo te rečenice, ne prestajemo da se divimo tim replikama. Potrebni su maksimalni angažman i pokriće. Kamera je surova i vidi laž - naglašava glumica.

Igor Đorđević, foto: Vladimir Šporčić

Njenog supruga igra Igor Đorđević, s kojim je prijateljica već dve decenije.

- Uvek je olakšanje za glumca kad ima nekog dobrog i kvalitetnog kolegu pored sebe. Igor je jedan od najboljih glumac svoje generacije. Prijatelji smo već 20 godina, a imamo i u pozorištu svoju predstavu „Frenki i Džoni“. Njegova supruga je moja najbolja prijateljica i bivša cimerka - iskrena je Sloboda.

Prvi put sa Lauševićem

I Lauš je divan partner.

- Prvi put sarađujem sa Žarkom i Anicom. Lako je raditi s velikim glumcima i ljudima, teško je s onima drugim. Ivan Živković je temeljan reditelj i imamo dobru komunikaciju. Nenad Jezdić i ja kao tandem napravili smo scenu koja će ući u antologiju - zaključuje glumica.

Priču u deset epizoda o srpskoj porodici Katić režira Ivan Živković, koji je ranije radio „Vere i zavere“ i „Ubice mog oca“.

Serija će, kako najavljuju na RTS, biti na programu tek na jesen sledeće godine. Za ovaj roman Ćosić je 1954. nagrađen Ninovom nagradom.

Prija joj selo

FALE MI MOJE DEVOJČICE

Slobodi ne pada teško što ustaje svako jutro u pet sati.

- Prija mi beg iz Beograda. Imam školarce kod kuće i malo mi fale, ali će se završiti i ova priča.

Nenad Jezdić, foto: Vladimir Šporčić

SELJAK U SRCU I DUŠI Nenad Jezdić kao sluga Tola Dačić

U KORENIMA ZAPISAN GENETSKI KOD

Nenad Jezdić igra slugu Tolu Dačića, koji pomaže Simki da produži lozu Katića.

- Istinski verujem da sve počinje od korena, a taj korenov sistem je ono što je u zemlji. A taj sistem koji smo mi nasledili samo pronosimo. Zato je ovaj komad važan i zato je Ćosić veliki pisac. U tim korenima su zapisani kodovi iskušenja, stradanja koje mi kao narod imamo. Zato je ova serija važna koliko je bila i ona o Vuku Karadžiću, Kosovskom boju.

Dobro je što se ova serija desila baš u ovoj generaciji i dobro je što se desila s ovom generacijom glumaca, jednom od najboljih. Mnogo je simbolike, barem meni koji se bavim poljoprivredom, pa tumačim koren kao pojam, kao smisao. On je sluga, vesnik staleške smene u Srbiji sa početka 20. veka - kaže Jezdić

Kurir / Ljubomir Radanov

Foto: Vladimir Šporčić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(VIDEO) OVAKVU DIVLJU JE NIKAD NISMO VIDELI: Sloboda Mićalović nekontrolisano RUŠI sve oko sebe!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track