PRODATA SLIKA LEONARDA DA VINČIJA ZA 450 MILIONA DOLARA: Nepoznato ko je kupac portreta Isusa Hrista
Foto: Foto: Andy Rain / EPA

Vest koja je šokirala svet

PRODATA SLIKA LEONARDA DA VINČIJA ZA 450 MILIONA DOLARA: Nepoznato ko je kupac portreta Isusa Hrista

Pop kultura -

"Spasitelj sveta" davno izgubljena slika Isusa Hrista velikog Leonarda da Vinčija nastala oko 1500. godine prodata je za neverovatnih 450 miliona dolara, što je čini najskupljim umetničkim delom na svetu.

Delo koje je pripisano velikom umetniku tek početkom ove decenije, naručena je za francuskog kralja Luja XII pre više od 500 godina, a na aukciji kuće "Kristiz" u Njujorku noćas je prodata za 400 miliona dolara, uz dodatnih 50 miliona u vidu premije za aukcijsku kuću, što je četiri i po puta više od početne cene 100 miliona.

Ime ponosnog vlasnika nije saopšteno, a za sliku se nadmetalo šestoro kupaca a ponude su skakale za po 20-30 miliona, što je krajnje neuobičajeno. Njihovo nadigravanje trajalo je dvadesetak minuta.

Slika "Spasitelj sveta" je najskuplje prodato umetničko delo na svetu.

Dosadašnji rekorderi bili su Pikasove "Žene iz Alžira" (1955) prodate na aukciji za 179,4 miliona dolara i jedna slika Pola Gogena za koju se veruje da je u privatnom aranžmanu dostigla cifru od 300 miliona dolara. Sličnu tehniku crtanja koristio je Da Vinči kad je stvarao "Mona Lizu".

Budžet za kulturu Srbije za ovo godinu je 8,2 milijarde dinara, što ne bi kao država bilo dovoljno da kupimo ovo delo.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track