INVESTITORI BESNI: Marina Abramovič odustala od projekta, donatori hoće svoje pare!
Foto: Profimedia

POTOŠILA 2 MILIONA DOLARA

INVESTITORI BESNI: Marina Abramovič odustala od projekta, donatori hoće svoje pare!

Pop kultura -

Kontroverzna umetnica Marina Abramović odustala je od planova za izgradnju Instituta za očuvanje izvođačkih umetnosti pod njenim imenom, a za koji je od preko 5.500 donatora i investitora već dobila 2,2 miliona dolara.

Namena Instituta bila je da umetnici u njemu sprovode eksperimente i proširuju svoje umetničke vidike. Marina je najavljivala da će ovaj projekat „promeniti ekonomiju“ gradića Hadson u Njujorku, kao što je to učinio filmski festival u Sandensu u Park Sitiju.

Sedamdesetogodišnja Marina unajmila je čak i holandskog arhitektu Rema Kolhasa da renovira nekadašnje pozorište u prostor u kojem će posetici morati da predaju svoje mobilne telefone na ulazu i posvete se šestosatnom umetničkom iskustvu.

foto: Profimedia

Ipak, prošlog meseca Marina je objavila da odustaje od projekta nakon što je shvatila da će je to koštati 31 milion dolara. Njena objava, više je šokirala donatore i investitore od kojih je već sakupiila 2,2 miliona dolara. Neki od njih su se žalili da nisu dobili obećanu nagradu za doprinos Institutu, a drugi se pitaju gde su otišle njihove pare.

Kada su pitali Abramovićevu da li će vratiti novac, portparol je rekao da je novac sakupljen preko Kickstarter kampanje otišao u ruke Kolhasove firme za izdradu projekta i studije izdržljivosti.

“Novac nije sakupljan za izgradnju Instituta već za nacrtne projekte i studije izdržjlivosti. I za tu svrhu je novac i iskorišćen“, rekao je on.

Arhitekta Rem Kolhas nije odgovarao na pozive novinara. Inače, donatorima je obećan potpisan CD set u kojem Marina Abramović demonstrira kako da popijete čašu vode.

“Trebalo je da dobijem potpisanu kopiju Marininih metoda u zamenu za 200 dolara donacije 2013. godine. I dalje čekam“, kaže jedan od donatora.

Marina je očigledno svim silama pokušavala da skupi novac za izgradnju Instituta, pa je u Hadsonu čak i prodavala francuske makarone koji “imaju njen ukus“.

foto: AP

I sama je pre mesec dana u Londonu saopštila da od gradnje nema ništa, ali objasnila i na koji bi način uslovi mogli da se promene.

“Ja kao umetnica nikako ne mogu da skupim 31 milion dolara osim ako neki sjajan lik iz Emirana ili Rusije dođe i napiše mi ček jer jednostavno veruje u mene. U stvarnom životu, to se nikada neće desiti“, rekla je novinarima, a zvanično saopštenje je objavila i na svom sajtu.

(Kurir/B92, Foto:Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track