(FOTO) GODINAMA SU INSPIRACIJA ZA FILMOVE I KNJIGE: Ovo su skandalozne afere koje su promenile istoriju!
Foto: Profimedia

LJUBAVNE PRIČE

(FOTO) GODINAMA SU INSPIRACIJA ZA FILMOVE I KNJIGE: Ovo su skandalozne afere koje su promenile istoriju!

Pop kultura -

O mnogim su istinitim ljubavnim pričama snimani filmovi i pisani romani.

Neke su priče bile kao iz bajke, dok su one, počele kao preljubničke veze, bile i ostale najintrigantnije.

Donosimo neke od najznačajnijih takvih veza:

Meri Godvin i Persi Biš Šeli

Jedna od najznačajnijih književnih istorijskih veza počela je 1814. godine kad su se upoznali Meri sa svojih 16 godina i oženjeni pesnik Persi Biš Šeli koji je imao 21 godinu. Upoznali su se tajno na grobu Merine poznate majke, pa je pala ljubav na prvi pogled zbog koje je mlada književnica ostala trudna, a Šeli se otuđio od supruge.

Ljubavnici su se venčali nekoliko godina kasnije, kad je Šelijeva trudna žena izvršila samoubistvo, tako što se utopila u Hajd parku. Brak je okončan kad se pesnik utopio nekoliko godina kasnije, iako su u međuvremenu stvorili nekoliko književnih remek dela.

Katarina Druga Velika i Grigorij Aleksandrovič Potemkin

Svaka velika carica imala je vojnog stratega, srodnu dušu i dečka za razonodu, a u slučaju Grigorija Potemkina, on je bio sposoban izvršavati sve uloge. Katarina Velika upoznala je Potemkina kad joj je mladi zapovednik (10 godina mlađi od nje) pomogao da svrgne sa prestolja svog razočaravajućeg supruga cara Petra Trećeg, 1862. godine. Njihova žestoka veza započela je u sauni u podrumu Zimskog dvorca.

Ovaj par predstavljao je snažne političke saveznike sledećih decenija, ali kako je rasla Potemkinova uloga na dvoru, tako se smanjivala ona u Katarininoj spavaćoj sobi i to do te mere da je postao svojevrsni svodnik koji je carici nastavio da dovodi mladiće koji bi mogli da joj se svide.

A post shared by History Images (@__historyy__) on

Čarls Dikens i Neli Ternan

Ni književni geniji nisu otporni na krizu srednjih godina. Do 1857. godine, viktorijanski pisac bio je na vrhuncu moći i navodno uzoran suprug i otac devetoro dece. Nakon toga je počeo vezu s Elen Ternan, mladom glumicom koju je zaposlio, a koja je bila tek godinu dana starija od njegove ćerke i imala 18 godina.

Ova afera predstavlja najbolje i najgore trenutke života pisca. Njegov brak se raspao, a sledećih 13 godina (do smrti) proveo je sa Neli, premda ga je neumoran i uspešan trud da njihovu vezu sakrije od javnosti možda pogurao u smeru smrti. Veruje se da je Neli inspirirala neke tamne, tajnovite karakteristike njegovih kasnijih dela i nekoliko likova.

Henri Osmi i En Bolejn

Ovaj istorijski par, oduvek je privlačio pažnju javnosti, iako su detalji oko njihove veze do danas ostali nepoznati. Čini se da je uprkos godinama udvaranja seksualna veza En i Henrija stvarno počela tek kad su se venčali i nakon što je njegov prethodni brak završen.

Henrijev pokušaj da legalizuje brak sa En prouzrokovaće poznato razdvajanje Engleske od rimokatoličke crkve, nakon čega će kratki brak rezultirati rođenjem buduće kraljice Elizabete I i odscecanjem glave En.

A post shared by Tonya (@2pugsand2gingers) on

Elizabet Tejlor i Ričard Bajron

Kao da je sudbina htela da se ovaj poznati par upozna dok su glumili drugi poznati par u filmu "Kleopatra" 1963. godine. Oboje su u to su vreme bili u braku s drugim ljudima, ali su između njih sevale iskre od prvog susreta i bilo je jasno da će započeti neverovatna afera.

Njihov desetogodišnji brak bio je nešto najbliže rijaliti televiziji šezdesetih godina, jer je konstantno privlačio tračeve i horde paparaca. Razveli su se 1974. godine, da bi se ponovno venčali sledeće godine i opet razveli ubrzo nakon toga.

Kurir.rs/Ozy, Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track