FILM NAŠEG REŽISERA POBEDIO U VARŠAVI: Deseto priznanje za delo o pobedi prirode nad bombama
Foto: Promo

festivalski uspeh

FILM NAŠEG REŽISERA POBEDIO U VARŠAVI: Deseto priznanje za delo o pobedi prirode nad bombama

Pop kultura -

Dokumentarni film Boška Savkovića "U ime života 1999." osvojio je u Varšavi grand pri nagradu kao najbolji film Dvanaestog film, art i tur festivala. Nagradu je Savkoviću uručio poznati poljski Oskarovac Zbignjev Žmudski koji je ujedno bio i predsednik žirija. Ovo je deseta ovogodišnja nagrada ovom filmu.

Film je do sada dobio nagrade na različitim festivalima po Nemačkoj, Bugarskoj, Rusiji, Turskoj, BiH, Portugalu i Srbiji.

Inače, u filmu se radi posledicama NATO bombardovanja Generalštaba bivše JNA. Nakon bombardovanja, iz bezbednosnih razloga 13 godina ljudska ruka ništa nije uradila sa ovom zgradom ali priroda jeste.

Breza iz filma u parku Manjež, foto: Promo

Iz betona i prašine je niklo drveće. Film “U ime života 1999.” na poseban način prati rast ovog drveća i jedne devojčice koja je bila kod mame u stomaku dok su na Beograd padale bombe.

Pet godina nakon bombi deo zgrade je srušen a drveće sa krova je posečeno. Ostala je samo jedna breza u koju je devojčica gledala svaki dan kada je išla u školu.

"Osamnaest godina posle bombi devojčica i njeni drugari koji su bili rođeni tokom bombardovanja ili bili kod mama u stomaku, odlučuju da skinu to drvo sa krova zgrade i posade ga u zemlju. Kao što dolikuje drvetu. Ovim filmom na poseban način autori su želeli da skrenu pažnju publici na to da je priroda jača od svih nas. I da će nakon svih bombi jedina stvar koja će ostati na planeti biti drvo", piše u saopštenju producenata.

Danas se drvo u gradskom parku „Manjež“ kao spomenik.

(Kurir.rs)

Foto Promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track