MIKI MANOJLOVIĆ O PRVOJ ULOZI U KARIJERI: Znali smo da će serija Otpisani biti kultna
Foto: Dragana Udovičić

Tihi i Prle opet se bore protiv okupatora na RTS

MIKI MANOJLOVIĆ O PRVOJ ULOZI U KARIJERI: Znali smo da će serija Otpisani biti kultna

Pop kultura -

Glumac Miki Manojlović, kome je uloga Paje Bakšiša bila prva u karijeri, otkriva da je omiljeno jelo celoj ekipi bila salama podriguša i da je još tada znao da rade pravu i veliku stvar

Serija „Otpisani“ i „Povratak otpisanih“ ponovo žari i pali malim ekranima jer se opet reprizira na RTS. Neka nova publika željno strepi za život i nove uspehe Prleta, Tihog, Paje i Marije u borbi protiv okupatora.

Nekako ovu seriju pamtimo zbog Dragana Nikolića i Voje Brajovića, ali „Otpisani“ ostaju zauvek u biografiji Predraga Mikija Manojlovića kao prva uloga u karijeri. Lik Paje Bakšiša, koji on tumači, zapravo je baziran na nesrećnoj sudbini Karla Lukača, kelnera jedne kafane, predratnog boemskog sastajališta novinara, glumaca, pisaca i drugih ljudi. Lukač je ubijen u zimu 1942. u Beogradu, kod Botaničke bašte.

- Imao sam sreće da kao student dobijem ulogu u „Otpisanima“, i to u devet epizoda. To je sreća. Voji Brajoviću, koji je talentovan čovek, bile su potrebne godine da se iz javnosti izvuče iz uloge Tihog. Tih devet epizoda su mi značile jer su me približile publici. Reditelj Aca Đorđević je imao hrabrosti da okupi klince. Gaga Nikolić je bio najstariji. Nisam imao strah da će me „Otpisani“ obeležiti kao „Grlom u jagode“ - ispriča je Manojlović.

foto: Arhiva

Glumac pamti snimanje i po dobrom druženju i hrani.

- Nekada, u onoj staroj Jugoslaviji, to je bio ketering. Prvi ketering smo imali dok smo snimali „Otpisane“. To su bila dva parčeta hleba s nekom „podrigušom“, što je nama bilo fantastično - ispričao je glumac za Prvu.

Čuvena serija „Otpisani“ je prvi put emitovana 20. oktobra 1974. godine. RTS ju je reprizirao više od 10 puta, a njen uspeh Miki je predvideo već na početku snimanja.

- Ja sam u seriji Paja. Rušim mostove, vozove... Biće to dobra serija, jer smo svi spremni da dobro radimo - rekao je tada novinarima Manojlović i nije pogrešio.

Voja Brajović je tokom snimanja „Otpisanih“ kao Tihi postao zvezda, ali od njega su bolje bili plaćeni pokojni Bata Kameni i drugi.

- Kaskaderi su zarađivali više od nas. Oni su naplaćivali po padu i najviše su zaradili. Mislim da nikada nisam bio siromašniji nego tada. Potpisivali smo ugovore za male pare, znali smo koliko otprilike jedna epizoda filmskog snimanja košta - ispričao je Voja.

foto: Fonet

Gaga se našalio s kolegom

ZBOG STOLICE SA IMENOM MIKI HTEO DA NAPUSTI SNIMANJE

I pokojni Gaga obožavao je Mikija, pa se s njim našalio.

- Smislili Voja i ja da, kao holivudski glumci, kupimo stolice i napišemo imena. Dogovorimo se s rekviziterom da, kad Miki dođe na snimanje, iznese te stolice. Dođem ja, pucnem prstima i rekviziter donese moju stolicu. Gleda Miki, gleda i kaže: „Donesite mi stolicu.“ Tek će rekviziter: „Nema za tebe, to je samo za glavne glumce“. Miki je digao frku, hteo je da napusti snimanje - ispričao je Nikolić.

Kurir / Priredio: Lj. Radanov

Foto: Dragana Udovičić, Fonet, Privatna arhiva

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track