OTKRIVAMO VAM NEŠTO ŠTO MOŽDA NE ZNATE O FILMU BOJ NA KOSOVU: Svi koji su ga pogledali bili su oduševljeni glasom ovog čoveka i njegovim pojanjem! EVO O KOME JE REČ
Foto: Youtube

umetnik svetskog glasa

OTKRIVAMO VAM NEŠTO ŠTO MOŽDA NE ZNATE O FILMU BOJ NA KOSOVU: Svi koji su ga pogledali bili su oduševljeni glasom ovog čoveka i njegovim pojanjem! EVO O KOME JE REČ

Pop kultura -

Film Zdravka Šotre "Boj na Kosovu" predpostavljamo da mali broj vas koji ovo čitate nije pogledao.

Ako niste gledali ceo a ono ste barem videli poneku scenu.

Film koji je pravljen kako bi se obeležila 600. godišnjica kosovske bitke ostao je po mnogo čemu upamćen - greškama koje su napravljene tokom snimanja, čuvenim replikama ali i o muzici koja prožima ceo film.

Ono što je svako ko je barem jednom pogledao film sigurno zapazio je pojanje koje se u nekoliko navrata čuje u filmu. Najizraženije je pred samu bitku kada se obe vojske pripremaju za napad.

Da li znate čiji je to glas?

Mnogi možda i ne znaju a radi se o našem vrsnom slikaru i pojcu Dragoslavu Pavlu Aksentijeviću.

Pavle Aksentijević je srpski slikar i pevač pravoslavne duhovne muzike i srpske etno muzike.

Diplomirao i magistrirao 1967. na Likovnoj akademiji u Beogradu. Pored slikarstva bavi se i pojanjem crkvene i narodne muzike Srbije i Balkana. U velikoj meri je svojim radom doprineo očuvanju srednjovekovnog melosa.

Aksentijević poje po transkripcijama neumskih zapisa od 12. do 18. veka i po sopstvenim zapisima oslanjajući se na živo usmeno predanje. Nastupa uz bruj (ison) manjeg muškog vokalnog sastava (do 5 članova).

Radi beleženja i snimanja napeva preduzimao je brojna putovanja po Grčkoj, Svetoj Gori i Kipru.

Septembra 1988. dobio je Prvu nagradu za interpretaciju vizantijskih napeva na Međunarodnom horskom festivalu u Kardici (Grčka), a januara 1990. jedinu nagradu Međunarodnog festivala u Moskvi. Dobitnik je nagrade Fonda za kulturu grada Beograda za 1989, Zlatne medalje Kulturnoprosvetne zajednice Srbije za 1990, nagrade Radio Insbruka 1990. i Godišnje nagrade UMUS-a 2000. godine.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track