Scenaristkinja Senki nad Balkanom za Kurir: Nikog nismo ubili bez razloga
Foto: Privatna Arhiva

Intervju, Danica Pajović otkriva

Scenaristkinja Senki nad Balkanom za Kurir: Nikog nismo ubili bez razloga

Pop kultura -

Sama logika priče nametala je ko će biti sledeća žrtva. Moje je bilo samo da smislim kako će neki od njih stradati, ali savest mi je mirna jer su dali život za dobru seriju

Asistentkinja na FDU Danica Pajović (33) odnedavno je u centru pažnje kao koscenarista serije „Senke nad Balkanom“. Televizijska serija Dragana Bjelogrlića o misterioznim ubistvima u Beogradu između dva rata već posle prve epizode izazvala je polemike, a do finala pred Novu godinu samo brojimo nove žrtve.

Najbučnija kritika dolazi od potomaka belih Rusa u Srbiji, koja smatraju da su kozaci prikazani kao dileri droge i kriminalci.

- Sve i da smo zaista hteli da ih uvredimo, ne bismo postigli ovakve rezultate. Ipak, argumenti o tome šta je istorija, a šta fikcija nemaju smisla kada druga strana reaguje čisto emotivno. Meni lično su beli Rusi najmoćniji likovi u našoj seriji - izazivaju strahopoštovanje i ne bih se bunila da su mi preci bili takvi - kaže Danica.

foto: Promo

Da li je bilo lako raditi sa dva pisca i glumcem? I čija je bila poslednja?

- Mislim da je bolje pitanje da li je njima bilo lako sa mnom. Problem je što sam teška osoba i perfekcionista. Sa tri serije iza sebe i činjenicom da predajem dramaturgiju na FDU, ne sumnjam u kvalitet svog scenarija, a s druge strane, ne biram reči dok kritikujem njihov rad. Drugi problem je što je i Bjela takav, pa su naši okršaji bili epski. Da zlo bude veće, najviše sam radila baš sa Bjelom jer su Stojiljković i Kecmanović u jednom periodu istovremeno pisali i svoje knjige, pa su scene uglavnom slali s bezbedne distance, dok smo se Bjela i ja probijali kroz priču. Bjelina je svakako bila poslednja zato što je imao jasnu ideju o seriji kakvu želi. Ipak, svi sukobi u timu bili su za dobro serije, a zapravo ih je bilo manje nego lepih trenutaka.

Da li ste uloge pisali za određene glumce? Koliko vam je lakše kao piscu kad znate ko će igrati koji karakter?

- S pisanjem sam počela kad se još nije znalo ni da li će serija biti snimljena, a kamoli ko će koju ulogu igrati. Lično mi je svejedno da li znam ko će igrati karaktere koje pišem, jer karakteri služe priči, a ne obrnuto. U krajnjoj liniji, glumački posao i jeste transformacija u likove koji su glumcu lično daleki, a naši glumci i glumice su zaista sjajni i uspeli su u tome. Jedini problem bio mi je Bjela, jer sam u glavi morala da odvojim Bjelu koji me nervira dok vodimo maratonske rasprave o scenariju i Bjelu koji igra Taneta, kog od svih likova najviše volim i čiji lik sam najviše i oblikovala.

U seriji vidimo da ste koristili motive iz dela Dostojevskog. Da li je to bilo na vašu inicijativu?

- Ne, Dostojevski je prestao da me fascinira u srednjoj školi. Ne volim citate, zbog kojih dramski likovi valjda treba da zvuče pametnije, a u realnosti takve ljude uvek gledamo ispod oka. Zato citati u replikama najbolje funkcionišu kod Kaluđera, koji je psihopata.

foto: Promo

Šta nas očekuje u finalu sezone? Koliko će ukupno pasti glava?

- Otkad je počelo emitovanje, ja sam, za dobro serije, Mali Radojica. Ćutim i ne kvarim publici iznenađenje, pa i po cenu da ostanem u senci svojih brbljivih kolega. Reći ću samo da će finale serije biti izuzetno uzbudljivo i da će gledaoci uživati u raspletu.

Da li ćemo u nastavku videti i kralja Aleksandra?

- Saznaćete kad se završi prva sezona.

U „Senkama“, pored ljubavi, vidimo i ubistava. Za čiju smrt ste lično odgovorni?

- Nijedan dramski lik nije ubijen bilo čijom ličnom odlukom, već je sama logika priče nametala ko će biti sledeća žrtva. Moje je bilo samo da smislim kako će neki od njih stradati, ali savest mi je mirna jer su dali život za dobru seriju.

Dobila ulogu u seriji

IMAM DVE SCENE SA GORANOM BOGDANOM

Na kraju i glumite u seriji. Kako ste stali i ispred kamere?

- Bjelina ideja - a i privatno se oblačim kao poštanska službenica. Vezali su mi mašnu, natukli periku i stavili me za šalter. U dve mini-scene primam telegram od sjajnog Gorana Bogdana, kome se ovim putem izvinjavam što je sa holivudske serije „Fargo“ spao na glumu sa mnom. Vladimir je takođe imao malu ulogu, jedino se Dejan izvukao. Mislim da je Bjela hteo da bar malo osetimo kako je njemu, koji i glumi i radi na scenariju.

Kurir / Ljubomir Radanov

Foto: Privatna arhiva, Promo

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

“Da se ne lažemo” Bura oko “Senki nad Balkanom”

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track