Luzitanija

(KURIR TV) ROMAN GODINE: Prestižna nagrada debitantu Dejanu Atanackoviću!

Pop kultura -

BEOGRAD - Dobitnik 64. NIN-ove nagrade za roman godine je Dejan Atanacković, objavio je žiri posle sat vremena zajašnjenja.

U najužem izboru za NIN-ovu nagradu bili su romani "Srodnici" Jovice Aćina, "Gorgone" Mire Otašević, "Luzitanija" Dejana Atanackovića, "Danas je sreda" Davida Albaharija i "Srebrna magla pada" Srđana Srdića.

foto: Marina Lopičić

Jovica Aćin i Dejan Atanacković konkurisali su sa svojim prvencima.

Srđan Srdić je prethodnih godina dva puta bio u drugom krugu, Mira Otašević u finalu, a uskoro će se saznati da li će se David Albahari pridružiti piscima koji su nagrađeni više puta.

Žiri, koji je radio u sastavu Tamara Krstić, Jasmina Vrbavac, Zoran Paunović, Mihajlo Pantić i Božo Koprivica (predsednik), na sednici održanoj 8. januara, od devet naslova iz užeg izbora, odabrao je pet romana za finale.

"Prosto sam video kako roman živi zaseban život, i mimo autora stiče svoj put. Ovo je veliki uspeh romana i svima sam iskreno zahvala i znam da je ovo sada situacija od koje se očekivati i pohvale i osporavanja. Ova vest je i za mene izuzetna", rekao je pobednik koji se javio iz Firence.

Kurir.rs, Foto: Marina Lopičić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track