NEMANJIĆI IDU PONOVO U MONTAŽU: RTS odlučio da prepakuje serijal!
Foto: Promo

SERIJA KOJA JE IZAZVALA BURNE REAKCIJE

NEMANJIĆI IDU PONOVO U MONTAŽU: RTS odlučio da prepakuje serijal!

Pop kultura -

Posle bure koju je izazvala pilot-epizoda serije "Nemanjići", montažeri i autori su se bacili na posao isprave i nanovo izmontiraju već snimljenu sezonu serije.

Naime, kako kaže izvor blizak Radio-televiziji Srbije, čiji je projekat serija koja je izazvala veliku podelu javnosti, "Nemanjići" će se zbog sve većeg broja negativnih komentara, ali i zahteva Programskog saveta RTS da se serija stopira dok ne odgledaju prvih pet epizoda, vratiti u montažu.

Kako su se primedbe odnosile na režiju, ali i na scenario i glumu, snimljenih 15 epizoda serije će pre nastavka emitovanja, koje je inače najavljeno za februar, pretrpeti izvesne izmene - određene scene će se skratiti, kao i pojedini dijalozi.

Ova saznanja indirektno je potvrdio i sam direktor RTS Dragan Bujošević, koji je kazao da "možda postoji višak nekih scena".

"Smatram da je posao dobro urađen, a u montaži koja još nije gotova možete da skratite određene delove i napravite malo veću dramu", kazao je Bujošević, i tako ukazao da će u narednim nedeljama montažeri koji rade na "Nemanjićima" imati pune ruke posla.

Glavni i odgovorni urednik kulturno-umetničkog programa RTS Nebojšu Bradića, ukazao je na to da će "serija biti završena i emitovana prema planu RTS", ali nije demantovao saznanja o prepakivanju.

"Serija još nije završena. Pilot-epizoda je pilot i emitovana je u godini kada je obeleženo 800 godina od kraljevskog krunisanja. Važno je što je izazvala pozornost javnosti", kazao je Bradić.

foto: printscreen

Međutim, pozornost javnosti mahom su izazvali negativni komentari, a paljba po seriji čija je prva epizoda emitovana u novogodišnjoj noći na virtuelnom frontu - Tviteru, gde je sve i počelo, i dalje ne jenjava. Tviterašima se u svemu tome pridružila i stručna javnost, te je za vikend Programski savet RTS uputio menadžmentu i uredničkom kolegijumu ove medijske kuće da se emitovanje serije prekine dok članovi Saveta ne odgledaju barem pet epizoda, odnosno polovinu prve sezone.

"Očekujemo da će Upravni odbor uslišiti zahteve ovog tela. Imamo 15 članova od kojih su dvojica reditelji, dakle radi se o kompetentnim ljudima. Ako kvalitet bude i dalje sporan, konsultovaćemo se o daljim potezima. Verovatno ćemo uključiti i Upravni odbor i druge ljude sa televizije" kazao je predsednik Programskog saveta RTS-a Milivoje Pavlović.

On je dodao i to da je pilot-epizoda naišla na veoma negativni odjek i kod stručne i kod šire javnosti.

"To je previše primedaba i baš zbog toga smo se mi odlučili na ovaj zahtev, koji nije praksa", kazao je Pavlović.

Što se gledanosti tiče, prema podacima Nielsena, najgledanija epizoda serije koja je u 2017. premijerno prikazana jeste epizoda serije "Selo gori, a baba se češlja" emitovane 1. jula. "Nemanjići - rađanje kraljevine" su na sedmom mestu po prosečnom broju gledalaca u svakom minutu (17,5), a za njih se u novogodišnjoj noći odlučio svaki treći gledalac. Istini za volju, njih jeste videlo 2.045.000 ljudi, ali tu se računa svako ko je najmanje minut proveo uz seriju.

foto: Promo

Đogo: Neću da učestvujem u cenzuri

Ipak nisu svi članovi programskog saveta RTS saglasni sa stavom Pavlovića. Reditelj i član Saveta Balša Đogo je na svom fejsing profilu napisao sledeće:

"Sastanak Programskog saveta RTS-a u vezi sa serijom "Nemanjići" nikada nije održan. Poslat nam je jedan za praksu našeg rada neuobičajen dopis u kome se od nas traži da odgovorimo kratko sa "da" ili "ne" da li se slažemo da zatražimo od menadžmenta RTS-a da nam puste pet epizoda serije "Nemanjići". Većinom glasova u toj SMS mejl anketi podržan je predlog prof. Pavlovića. Niko nikada nije tražio da se izjašnjavamo o zabrani, prekidu emitovanja i slično. Ja u bilo čemu što može da liči na cenzuru neću da učestvujem."

foto: printscreen

Po epizodi 190.000 evra

Jedna epizoda "Nemanjića" košta nešto više od 190.000 evra, ali RTS je izdvojio svega trećinu te cene.

"Serija je trebalo da košta 3,2 miliona evra, ali smo uspeli da uštedimo, pa je potrošeno 2,87 miliona evra sa porezima i doprinosima. Po sadašnjoj, ne konačnoj montaži 15 sati programa, jedan sat košta 191.300 evra. Veći deo sredstava za realizaciju, 1,82 miliona evra, obezbedili su finansijeri, sponzori i prijatelji serijala", kažu u RTS.

foto: Promo

Vučić: Nisam stručan da komentarišem

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u intervjuu koji je emitovan u nedelju uveče na RTS prokomentarisao je da "Nemanjiće" nije stigao da gleda, već da je odgledao svega nekoliko minuta pomenute serije.

Na pitanje voditelja kako mu serija izgleda, pošto se velika polemika digla oko nje, Vučić je kazao da to "nije polemika", kao i da su se "svi udružili da govore sve najgore".

"Ja ne volim da govorim loše o nečijem trudu, o nečijem radu dok sve to ne vidim. Meni je bila smešna primedba što je neko izgovorio "petlja" ili "bre". Na kom jeziku hoćete da govore? Na staroslovenskom? Na jeziku koji nijedan građanin ne bi razumeo? Nisam stručan da mogu da komentarišem rad ljudi koji su u tom poslu mnogo bolji od mene", prokomentarisao je Vučić.

foto: Marina Lopičić

(Kurir.rs/Blic, B.Bogosav, Foto: Promo)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(КУРИР ТВ) ЗАШТО ЦАР ДУШАН СИЛНИ НИКАДА НИЈЕ ПОСТАО ДУШАН СВЕТИ? Ево који су кључни разлози!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track